the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. Zhang Dongguang
  6. 2013
  7. Ban House / Zhang Dongguang + Liu Wenjuan

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ban House / Zhang Dongguang + Liu Wenjuan

  • 01:00 - 31 August, 2014
Ban House / Zhang Dongguang + Liu Wenjuan
Ban House / Zhang Dongguang + Liu Wenjuan, © Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

© Liu Wenjuan © Liu Wenjuan © Liu Wenjuan © Liu Wenjuan + 23

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

Text description provided by the architects. Along with the trend of counter-urbanization, a growing number of city-dwellers intend to build houses in their home villages for the purpose of vocation or retirement. This project is a vocation house designed for a young couple living in the metropolis, who wanted big space for friends and big family gathering.

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

The site is in the Guanzhong area of Shaanxi. Sited at the back yard of a vernacular dwelling, the massing and the scale of the new structure follows the existing urban fabric of the village; creates a more introversive and intimate open space behind the existing main house. The design of single-pitch roof sloped down to the courtyard was inherited from the local tradition which intend to collect rainwater in the inner courtyards.

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

The house further integrates into the site through its materials. It preserves the existing red brick courtyard walls as part of the walls of the new house, and adds pediments on top of those walls using grey colored bricks, to differentiate between old and new.

The interior space is divided into two levels, the ground floor and the attic, by the deep wood trusses. The ground floor was arranged to be distinguished from the conventional three-bay style. It was sliced into two linear spaces by a continuous wooden shelf - one large main living space and one narrow service space under the attic.

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

The openings of the shelf respond to windows of outer walls; resulting intriguing relationships between the service space and the main living space, as well as the interior and the exterior. The space of upper attic was divided by the partition that hanged from the ceiling. It was characterized by wood-based skin, in contrast to the white drywall finish of the ground floor. The 2-finishes design also conforms to the material distribution of the exterior walls - lower part and upper part.

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

Applying of Half-timber Frame System enabled the construction to be unfolded in the narrow and limited yard. Meanwhile, it provided much flexibility in the envelope design. The cavity wall not only provides a better thermal performance, but also creates an interesting brick pattern with high windows. Moreover, the increased truss height provides a wide span of space; and the wood-based stressed skin of the trusses strengthens the resistance to lateral force.

© Liu Wenjuan
© Liu Wenjuan

To summarize, the project shows high respects to the local lifestyle and construction conventions; and break the limitation of the traditional structure systems and space patterns. By utilizing composite construction system and improving local building techniques, the architects created a unique spatial experience to satisfy the high standard of modern life, which also brought a complex feeling of both freshness and familiarity to the local villagers.

View the complete gallery

About this office
Zhang Dongguang
Office
Liu Wenjuan
Office
Cite: "Ban House / Zhang Dongguang + Liu Wenjuan" 31 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/540111/ban-house-zhang-dongguang-liu-wenjuan/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.