the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Maria Giuseppina Grasso Cannizzo
  6. 2011
  7. FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

  • 01:00 - 27 August, 2014
FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo
FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, © Hélène Binet
© Hélène Binet

© Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet + 20

  • Contractor

    ICP SRL / Spadaro Giorgio / Di Martino Silos & Serbatoi
  • Structural Engineer

    ICP SRL, PRO.GE.CO
  • Systems Engineering

    G.M.G. Engineering Project
  • More Specs Less Specs
© Hélène Binet
© Hélène Binet

Text description provided by the architects. Programme

The design of the house should provide the three bedrooms and the large living room, preferably opened onto an outer covered area, with a view of the valley and of the sea, should create a direct relationship with the farmyard, used as a viewpoint on the surrounding landscape, and should ensure a minimum height of three metres in the habitable rooms and security during the winter months.

Open Floor Plan
Open Floor Plan

Concept

The considerations on the nature of the site (a bench of clay with a steep slope), the functional programme, the essential requirements, and the limited budget are the fundamental basis for the idea of the project:

© Hélène Binet
© Hélène Binet

- Setting the building at the same height of the farmyard raises the walking level over the country level, and therefore assures a larger view of the sea, the possibility of using the farmyard as an outdoor space at the house’s disposal, and the flow of meteoric water.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

- Reducing the passage spaces and introducing a caravan (a mobile volume) it is possible to enlarge the needed cubature to start the required functional programme, according to the rules.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

- Using prefabricated elements facilitates the access to the site and accelerates the construction stages, also reducing the costs.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

Project

The building is composed by two independent constructions: a container-volume, made with prefabricated elements of reinforced concrete and intended as the master’s house (A), and a mobile volume, with an iron structure, intended as the guest residence (B). The entire building, compact during the prolonged closing period, when in use can be split up and therefore enlarged.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

The mobile construction, moving along two rails anchored to the structure of reinforced concrete, changes the configuration of the entire building widening the view of the sea, while during the long closing period it can be incorporated in the container-volume, becoming an anti-burglary device. The presence of opposite openings ensures natural ventilation and provides various views of the sea and of the country. The use of insulating board and wood ventilated wall ensures a suitable comfort.

Diagram 1
Diagram 1
Diagram 2
Diagram 2
Diagram 3
Diagram 3

View the complete gallery

About this office
Cite: "FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo" 27 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539011/fcn-2009-maria-giuseppina-grasso-cannizzo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.