the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. China
  5. A-ASTERISK
  6. 2014
  7. Daqing Left Bank City / A-ASTERISK

Daqing Left Bank City / A-ASTERISK

  • 01:00 - 23 August, 2014
Daqing Left Bank City / A-ASTERISK
Daqing Left Bank City / A-ASTERISK, © Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

© Misae Hiromatsu © Misae Hiromatsu © Misae Hiromatsu © Misae Hiromatsu + 19

  • Architects

  • Location

    Daqing, Heilongjiang, China
  • Architects in Charge

    Nakamura Nobuhiro, Qin Yi, Shigeno Yuji, Wang Wenping, He Zengcai
  • Architecture Design

    A-ASTERISK
  • Area

    200413.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Construction Drawing

    Heilongjiang Linye Architectural design institute (Dong Changzheng, Chang Yuting, Zhang Shaohua, Lin Ping, Jiao Youfen, Wang Huijie)
  • Landscape Design

    A-ASTERISK + Kanemitsu Hiroshi Design Office (Kanemitsu Hiroshi)+ Sea Bass
  • Signage Design

    A-ASTERISK + uji design(Maeda Yutaka)
  • Lighting Design

    Bonbori lighting architect and associates
  • More Specs Less Specs
© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

Text description provided by the architects. The project is located in Saertu District of Daqing City, with the north of the district facing the government buildings and to its west flows the Liming River. The total site area is about 170,000 square meters. The design assignment includes semi-detached house, 6 floor residence, high-rise residence and commercial communities, kindergartens, gymnasiums, underground garage space and ancillary equipment.

© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

Our design philosophy is to create the beauty of rationality.

According to the climatic conditions of cold regions, we not only endeavor to meet the needs of the functions and comforts of residential units, but also consider the maximization of landscape value, lighting effects, and energy savings, to create a beauty based on the deliberation of these rational factors.

Site Plan
Site Plan

The overall layout. The semi-detached villas are arranged in a southeastern part of the land plot, 6 floor residence in the middle, high-rises on the northwest corner. From southeast to northwest, the buildings are arranged from low to high, so that as many residents can enjoy the open waterfront landscape of Liming River as possible. 6 floor residence and high-rise apartments all face due south, and the southern facade are installed with large area of glass, so maximum sunlight is guaranteed.

© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

The disadvantage in the north-south layout for the buildings is that unfavorable gusts of strong east-west cold winds will take away indoor heat from the glass surface of the building's exterior walls.

© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

Accordingly, we have designed the facade with as many vertical cylindrical elements as possible, protruding the glass surface for 550mm, to weaken the strong east-west cold winds’ contacts with the exterior walls and glass, and the uneven outer wall with convex protrusions can also reduce the intensity of the cold wind to further the energy saving effect in winter. Meanwhile, the cylindrical element and the exterior walls have adopted the red color of the Forbidden City and an elegant white color respectively, making a strong eye-catching visual impact. Three hues of red have given the building complex with fun and vitality, forming a unique new urban landscape in Daqing.

© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

As Daqing Saertu District Government is located on the north side of the plot of land, we designed an entrance with a setback distance as wide as 80 meters, leaving enough area a plaza, a buffer against government buildings and a user-friendly space to public.

© Misae Hiromatsu
© Misae Hiromatsu

In the southern entrance of the complex, a 250 meter-long internal road has been designed and both sides of the road have been covered with slopes, and low walls of plants. The road forks off to multi-storey and villa sections separately, with the villas being completely hidden behind slopes or low walls of plants, creating the privacy of the internal landscape of the villa section.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Daqing Left Bank City / A-ASTERISK" 23 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/538991/daqing-left-bank-city-a-asterisk/> ISSN 0719-8884