the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. United States
  5. Studio di Architettura
  6. 2013
  7. Parking Garage Project / Studio di Architettura

Parking Garage Project / Studio di Architettura

  • 01:00 - 12 August, 2014
Parking Garage Project / Studio di Architettura
Parking Garage Project  / Studio di Architettura, Courtesy of Studio di Architettura
Courtesy of Studio di Architettura

Courtesy of Studio di Architettura Courtesy of Studio di Architettura Courtesy of Studio di Architettura Courtesy of Studio di Architettura + 25

  • Architects

  • Location

    East Hanover, NJ, USA
  • Architect in Charge

    Vittorio Magnago Lampugnani, Francesco Porsia, with Georg Krüger
  • Area

    633000.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Architect of Record

    Gensler
  • Interiors

    Studio di Architettura
  • Engineers

    TimHaahs, Turner Construction Company, Dr Aurelio Muttoni,
  • Lightning

    HLB
  • Design Consultants

    Sascha Lötscher, Gottschalk+Ash International
  • Client

    Novartis Pharmaceutical Corporation.
  • Owner

    Novartis Pharmaceutical Corporation.
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Studio di Architettura
Courtesy of Studio di Architettura

Text description provided by the architects. The Parking Garage is one element of a general masterplan that aims at controlling the growth of a large Campus of a pharmaceutical company in East Hanover, New Jersey, transforming it into an innovative complex fostering communication and creativity. It can accommodate approximately 1750 cars on six floor above ground ( plus the roof tier) and three underground. Moreover, a fitness center occupying part of the ground floor and the mezzanine creates a lively interface with the main promenade of the Campus.

Courtesy of Studio di Architettura
Courtesy of Studio di Architettura

The structure is precast concrete, assembled in place. The elements are custom designed and realized in white concrete mixed with decomposed marble and partially bush hammered, thus enhancing their archaic quality. In orde to avoid mechanical ventilation of the garage, a pit was created for the underground floors; the floors above ground were left open. To avoid an unpleasant impact of the headlights on the neighbourhood, which is partially residential, the metal rails protecting the cars from falling off were provided with louvers shutting off the light; and to give the garage a friendly presence a bamboo screen was applied to the whole building. The poles were coated to make them fire-proof and distrubuted in such a way that the natural air circulation is sufficient and that at the same time they create a consistent visual screen. The warm colour and the natural material contribute to give the building a positive, non mechanical aura.

Courtesy of Studio di Architettura
Courtesy of Studio di Architettura

A figurative signage system with bright colours enhances the orientation in the simply conceived building.

The vertical distribution is provided by elevators, but also by a sculptural open stair that invite people to walk up and down. The fitness center is organized in a linear way and its interior is characterized by natural materials ( wood, terrazzo).

Context Plan
Context Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parking Garage Project / Studio di Architettura" 12 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/535529/parking-garage-project-studio-di-architettura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.