the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Consalez Rossi Architetti Associati
  6. 2013
  7. Casa FM / ES.arch + Consalez Rossi Architetti Associati

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Casa FM / ES.arch + Consalez Rossi Architetti Associati

  • 01:00 - 7 August, 2014
Casa FM / ES.arch + Consalez Rossi Architetti Associati
Casa FM / ES.arch + Consalez Rossi Architetti Associati , © Marcello Mariana
© Marcello Mariana

© Marcello Mariana © Marcello Mariana © Marcello Mariana © Marcello Mariana + 26

  • Collaborators

    Laura Benvegnù, Alice Buoli, Salvatore Cappello, Paolo Della Porta, Fabio Loda, Andrea Starr Stabile, Luca Trussoni
  • Tot sqm garages

    400m2
  • More Specs Less Specs
© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Text description provided by the architects. The project regards the complete renovation of a detached villa of 400 sqm s and an extension of 160 sqm. The existing building is completely redesigned with the installation of wooden facades with timbered shading systems. From the new-built garages a vertical distribution gets through the entire project and distributes the different (property) units. The new building (160 sqm), originally designed to be constructed with a wooden panel technology (X-lam), has been built with precast concrete panels covered in wood.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

The project is built at the far end of the settlement, at the edge of a spruce pines and larches forest. The layout of expansion has been the result of the relationship between the forest and the available land. The volume of the corridor connecting the existing building and expansion, divides the section of the steep slopes into an upper garden and a paved plaza below. The new building is an insert to the existing volume and is detached from it both physically and in an expressive way.

Section
Section

A unique volume that concentrate the extension in a simple design and plays with the existing building both as regards shapes, explicitly modern, and materials. Brushed and heat-treated larch, split stone (gray gneiss) for the base and titanium zinc for the roof (rheinzink).

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

View the complete gallery

Cite: "Casa FM / ES.arch + Consalez Rossi Architetti Associati " 07 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/535080/casa-fm-es-arch/> ISSN 0719-8884