the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. United States
  5. Weiss/Manfredi
  6. 2013
  7. Novartis Campus / Weiss/Manfredi

Novartis Campus / Weiss/Manfredi

  • 01:00 - 6 August, 2014
Novartis Campus / Weiss/Manfredi
Novartis Campus / Weiss/Manfredi, Office Building 335. Image © Paul Warchol
Office Building 335. Image © Paul Warchol

Office Building 335. Image © Paul Warchol Office Building 335. Image © Paul Warchol Visitor Reception. Image © Albert Večerka / Esto Office Building 335. Image © Paul Warchol + 18

  • Architects

  • Location

    East Hanover, NJ, United States
  • Design Partners

    Marion Weiss, FAIA and Michael A. Manfredi, FAIA
  • Project Managers

    Clifton Balch (Office Building 335), Christopher Ballentine (Visitor Reception)
  • Area

    140000.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Pharmaceuticals Building Team

    Marion Weiss, FAIA and Michael A. Manfredi, FAIA, Design Partners / Clifton Balch, Project Manager / Joseph Chase and Matthew G. Ferraro, Project Architects / Core Team Members: Joseph Vessell, Mateo Antonio de Cárdenas, Michael Blasberg, Armando Petruccelli / Supporting Team Members: Cheryl Baxter, Carol Chang, Hanul Kim, Noah Z. Levy, Asami Takahashi
  • Pharmaceuticals Building Consulting Team

    Structural Engineer: Severud Associates / MEP/FP/Security: Cosentini Associates / Curtain Wall Consultant: Heintges & Associates / Lighting Design Consultant: Brandston Partnership, Inc. / Food Service Consultant: JNDavella Consulting, LLC / AV/Acoustics Consultant: Shen Milsom & Wilke / Elevator Consultant: Van Deusen & Associates / Cost Estimator: Davis Langdon (AECOM) / Code & Life Safety: Code Consultants, Inc. / Waterproofing: James R. Gainfort, AIA Consulting Architects, PC / Construction Manager: Turner Construction Company
  • Novartis Visitor Reception Team

    Marion Weiss, FAIA and Michael A. Manfredi, FAIA, Design Partners Christopher Ballentine, Project Manager / Matthew Ferraro, Project Architect; Justin Kwok, Project Architect; Johnny Lin, Andrew Ruggles (Core Team Members) Clifton Balch, Michael Blasberg, Todd Hoehn, Hyoung-Gul Kook, Lee Lim (Supporting Team Members)
  • Novartis Visitor Reception Consultanta

    Structural Engineer: Severud Associates / MEP/FP/Security: Cosentini Associates / Curtain Wall Consultant: Heintges & Associates / Renewable Energy Consultant: RELAB, LLC / Lighting Design Consultant: Brandston Partnership, Inc. / Cost Estimator: Davis Langdon (AECOM) / Code & Life Safety: Code Consultants, Inc. / Waterproofing: James R. Gainfort, AIA Consulting Architects, PC / Construction Manager: Sordoni Construction Company
  • More Specs Less Specs
Office Building 335. Image © Paul Warchol
Office Building 335. Image © Paul Warchol

Novartis Office Building 335

Building 335 is a 140,000 square foot oncology office building at Novartis’ North American Headquarters. Five floors of open office work areas are connected by an ascending spiral of “living rooms” with vistas to the generous 230-acre campus.

Novartis Office Building 335 Sketch
Novartis Office Building 335 Sketch
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Second Floor Plan Fifth Floor Plan Sections Wall Section + 18

Marked by wood finishes, column free spans, and clear glass, the "living rooms" provide a common ground for distinct project groups to interact. The primary work areas are light filled and are configured for maximum flexibility and interdisciplinary collaboration. Clad in a curtain wall of oscillating acid etched, reflective, and clear glass, the building mirrors the landscape and introduces an innovative paradigm for collaborative work.

The building is part of Novartis’ refreshed North American campus, which also includes buildings by Raphael Viñoly, Fumihiko Maki, and Vittorio Lampugnani.

Office Building 335. Image © Paul Warchol
Office Building 335. Image © Paul Warchol
Visitor Reception. Image © Albert Večerka / Esto
Visitor Reception. Image © Albert Večerka / Esto

Novartis Visitor Reception

The Visitor Reception Building for Novartis’ North American Headquarters presents a dynamic new gateway to the campus. The building emerges from the earth and includes a sequence of reception, orientation, and gathering spaces for the campus.

Novartis Visitor Reception Serial Section Diagram
Novartis Visitor Reception Serial Section Diagram

Above, the sculptural roof form with its pleated structural ceiling expresses Novartis’ spirit of technological innovation. A solar array canopy at the parking area provides a welcoming introduction to the Novartis Campus and contributes to the building’s LEED Gold status.

Visitor Reception. Image © Albert Večerka / Esto
Visitor Reception. Image © Albert Večerka / Esto

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Novartis Campus / Weiss/Manfredi" 06 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/533475/novartis-campus-weiss-manfredi/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.