the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. MIEL Arquitectos
  6. 2014
  7. SALVA46 / MIEL Arquitectos + STUDIO P10

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

SALVA46 / MIEL Arquitectos + STUDIO P10

  • 01:00 - 4 August, 2014
SALVA46 / MIEL Arquitectos + STUDIO P10
SALVA46  / MIEL Arquitectos + STUDIO P10 , © Asier Rua
© Asier Rua

© Asier Rua © Asier Rua © Asier Rua © Asier Rua + 19

© Asier Rua
© Asier Rua

Text description provided by the architects. Salva46 is our investigation into flexible co-existence.Exploring the nomadic lifestyle of the 21st century. Where movement and fluidity contrast with privacy and stability.  An experiment in shared micro living - two equally balanced spaces pivoted by a central communal area. A play of opposites in a world of conformists.

Floor Plan
Floor Plan

The specifications: Two independent units each housing four internal zones. Focusing on the basic requirements of Sleep, Work, Relaxation & Hygiene. A balanced equilibrium for physiological and mental well-being. One unit in each façade of the building, sharing access to the central common space which contains the kitchen, dining and social functions.

© Asier Rua
© Asier Rua

The Premise: the balance of privacy. During the day each inhabitant can enclose and secure their space without blocking the traverse of natural light. While during the night, both can isolate and cocoon the units by sliding the solid doors.  The 3.40m height funnels energy to the upper levels with two multipurpose mezzanines levitating over the beds. Channeling natural light into the shower and perhaps the odd wayward glance from above. 

© Asier Rua
© Asier Rua

Ecology, restoration and up-cycling are all central to the theme, with the recovery and replacement of the original hydraulic mosaic tiles. The kitchen, which had a past life near Sitges, was adapted and re-used, complementing the rich patchwork of mosaic carpet and hydraulic perimeters.

© Asier Rua
© Asier Rua

The clean modern lines of industrial parquet contrasts with the cracks and crevasses of the 19th century exposed brickwork. Frozen in time by a white oxidation, with the up-lit luminosity highlighting the buildings imperfections.  Relaxed furniture pieces complete the experiment, combining a balance of woods, stone & metal structural elements. No one will say we didn't enjoy the journey... we hope the tenants do too!

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "SALVA46 / MIEL Arquitectos + STUDIO P10 " 04 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/531406/salva46-miel-arquitectos-studio-p10/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.