the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. House Cellina von Mannstein / Peter Pichler Architects

House Cellina von Mannstein / Peter Pichler Architects

House Cellina von Mannstein / Peter Pichler Architects

Peter Pichler Architects, a young team based in Bolzano, Italy, have worked with well known names such as Zaha Hadid and OMA, and now, their studio’s first building will be realized in a few months. The client, the German photographer Cellina von Mannstein, will now reside in the northern part of Italy, surrounded by the Alps. With the intention to keep the two dominate trees on the site and to capture one of the them within the volume of the building, a “green atrium” was created between the built volumes that cuts the building in two parts.

More images and more about the residence after the break.

Clad in black aluminum panels to resemble an old and edgy camera, the residence is comprised of a main housing element and, of course, a photo studio.  The housing areas are distributed on two levels which are slightly shifted to create a canopied entrance on the northern part of the first level and a balcony on the south side of the second level.  An open floor plan on the first level bleeds into a south oriented terrace with pool.  The entire floor is framed by a platform and is lifted from the ground to provide better views.

The tree in the atrium is visible and accessible by large sliding glass windows.

The photo studio, which rests on the west side, is characterised by a great glass facade that filters light.  The facade can alternatively be transformed into a vast projection wall (provided by an integrated projection surface) to be used as a “drive-in-theatre” for presentations.

About this author
Karen Cilento
Author

See more:

Articles
Cite: Karen Cilento. "House Cellina von Mannstein / Peter Pichler Architects" 08 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/52108/house-cellina-von-mannstein-peter-pichler-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.