the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Torafu Architects
  6. 2012
  7. House in Kitaoji / Torafu Architects

House in Kitaoji / Torafu Architects

  • 01:00 - 21 June, 2014
House in Kitaoji / Torafu Architects
House in Kitaoji  / Torafu Architects, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 23

  • Lighting Design

    DAIKO
  • Structural Design

    Takashi Manda
  • Structural Design Production

    Kyoto kensetsu
  • Furniture

    interoffice
  • More Specs Less Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. Located in a quiet housing estate in Kyoto, this house was designed with a hard concrete outer shell in order to protect the client need for privacy from the outside, as well as for accessibility in a wheelchair- bound lifestyle.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Firstly, to protect the privacy of the family, we built walls along the site boundary to elevate the main living space, which is maximised on the 2nd floor. We designed a large central space with individual rooms, wet areas and circulation and other utility spaces surrounding it, to ensure a distance is kept well from the outside.

© Daici Ano
© Daici Ano

This compact formation also eliminated the need for passageways in this house. In contrast with the outer wall of this building, we used various kinds of furniture at the central space as partitions to softly separate the internal areas. Avoiding windows along the road, we located spaces with open ceilings and a terrace inside the building for light and ventilation. This way, the occupants can feel the outside anywhere from within this central space.

© Daici Ano
© Daici Ano

Considering the environment of the site resulted in a building with a gabled form. We folded the roofs of the small rooms around the central space into the yard to achieve a funnel shaped cross section, which allows light to enter easily into centre of the house. We also individualised the rooms by giving each a different ceiling height.

© Daici Ano
© Daici Ano

Although unseen from the outside, within the spaces of these different rooms under this big roof, a bright and open space was made possible.

View the complete gallery

About this office
Torafu Architects
Office
Cite: "House in Kitaoji / Torafu Architects" 21 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/517996/house-in-kitaoji-torafu-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments