the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. A-oma
  6. Villa A / A-OMA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Villa A / A-OMA

  • 00:00 - 9 June, 2014
Villa A / A-OMA
Villa A / A-OMA, Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

Courtesy of A-OMA Courtesy of A-OMA Courtesy of A-OMA Courtesy of A-OMA + 17

  • Architects

  • Location

    Catania, Italy
  • Architect in Charge

    Alfio Faro
  • Area

    700.0 sqm
  • Structures

    RCR Ingeneria - Ing C. Costantino
  • HVAC

    Emmevi Srl - Ing. CarloVagliasindi
  • Swimming Pool Tech. Installtions

    Sicilpiscine srl
  • Swimming Pool Finishes and Plasters

    Euwork Pool and Spa
  • Swimming Pool Lighting fixtures

    Ing. P. Di Maio.
  • More Specs Less Specs
Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

Text description provided by the architects. Villa A is the result of a double intervention: the re-use and restructuring of an existing house and a new extension close to it. The project insists on the dialogue between these two realms as a metaphor of both a traditional and domestic intimacy and a contemporary and clear extroversion.

Floor Plan
Floor Plan

In fact, if the existing building conserves its closed and massive character, the new one is transparent and luminous. If the former keeps its original pitched-roof geometry and materials (mostly lava stone and wood) the other plays with a minimal geometry and more contemporary materials (steel and glass).

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

Moreover, in the old structure the roof of many rooms has collapsed and we decided not to restore them to use them as internal patios to provide light and air to the entire complex.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

This part is composed by a single level while the new one is composed by three stories above ground and one below. At ground level in the old part there are a double-high kitchen with wooden beams , utility areas, and an independent dependence. In the extension the ground level is entirely occupied by a double level salon/dining completely transparent in all the directions to benefit the views of the garden and the patios all around.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

At the first floor of the new part there are three bedrooms each with its own bathroom and at the second floor there is another room with its own bathroom enjoying a solarium and a pensile garden with beautiful views of the sea. The below-ground floor hosts a multifunctional salon and utility areas.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

The project is most of all characterized by an intentional environmental care. In the south of Italy the major problem is to protect a building from heath rather from the cold of its tempered winters. So the old complex benefits from the inertia of its thick walls while the façades of the villa employ glasses with adequate solar and exterior curtains. On the roof the pensile garden plays its fundamental cooling role.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

Finally in the western side of the villa a shading/cooling wall has been conceived to protect the house. More generally sea breezes coming from south slide over the pool creating a cooler microclimate in the site while natural ventilation has been enhanced in the house. The result is an extremely low consumption of energy for air conditioning.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

Particular attention has been given to the design of the exterior spaces. The narrow geometry of the site, sloping down towards the sea has been emphasized by the long water mirror that becomes a swimming pool. The dimensions are 58 m in length and 7 m in width. The last 20 m are occupied by the swimming pool while at the center there is a 3 x 3m hydro-massage area. The water mirror has a 10 cm depth and it degrades with a staircase to -1.2 m in the central part of the swimming pool to the -2.50 of the diving pool.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

The whole starts from the stone wall of the kitchen's patio and spans to the end of the garden to merge with the sea in front of it. The wall of the patio is cut with a single vertical slot to enhance the landscape from the kitchen and the patio, and from this slot a narrow passage leads to a solarium surrounded by water. Finally, the pool inherits the grey color of the sea beds of the region becoming part of the landscape For this reason it has been awarded the Italian Pool Award 2014.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

The interior design of the Villa_A follows the same strategy of the overall project: the interiors are strongly interconnected with the exteriors space and the choice of materials play with the two realms. In the living dining room two materials differentiate the two levels of the ambiance: white natural stone for the area of sofas and a woodwork for the library/staircase area that will accommodate the dining area with a more intimate atmosphere. In the kitchen white is the predominant color to emphasize diffuse light.

Courtesy of A-OMA
Courtesy of A-OMA

The dining area is aligned with passage leading to the pool outside the patio in front of the kitchen. The furniture has been chosen for its minimalist simplicity. Below ground there's a multimedia hall. The back lit ceiling uses the same material of the projection screens. Trapezoidal glass blocks bring light from the external interstice protecting the house from the surrounding terrain. Finally each of the bathroom has been characterized with different materials.

View the complete gallery

Cite: "Villa A / A-OMA" 09 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/513345/villa-a-a-oma/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments