the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Brazil
  5. NITSCHE ARQUITETOS
  6. 2009
  7. João Moura Building / NITSCHE ARQUITETOS

João Moura Building / NITSCHE ARQUITETOS

  • 01:00 - 4 June, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
João Moura Building / NITSCHE ARQUITETOS
João Moura Building / NITSCHE ARQUITETOS, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 58

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brasil
  • Arquitectos a Cargo

    Pedro Nitsche e Lua Nitsche
  • Design Team

    João Nitsche; Rafael Baravelli; Suzana Barboza
  • Project Area

    2539.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photography

    Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The project presents some important issues both in the urban sense and in aspects of spatial quality and the optimization of the site:

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The project takes advantage of the topography, the strategic position of the site in relation to the city, and sets the architecture as the protagonist to value the built footage and give a new look to ​​the corporate workspace.

Corte 4
Corte 4

Corte 2 Fachada Lateral 1 Planta 5° Pavimento Corte 5 + 58

The plot is located on João Moura street, at the end of the valley on Sumaré Avenue. João Moura street is an important connection between the Vila Madalena and Pinheiros districts. For those on Sumaré Avenue, the building will have a strong presence. This is why we decide to keep next to the north side facade and understand it as a great panel, composed of openings and colorful screens. For those on João Moura street, the access level is setback 10 meters from the front alignment, twice as necessary by law, ensuring a break for the street and highlighting the reception that progresses toward the street.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The project also takes advantage of the topography of the land and accommodates the building subtly, dispensing earthworks or excavations, even for underground environments.

We determine two important collective areas: the access described above and the square, a common area at the rear level of the lot (+12 m). The square is the continuity of the garden and promotes the overall connection of the site in a single plane. The back of the site is connected with stairs leading to Cristiano Viana street.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Planta 6° Pavimento - Acesso Superior
Planta 6° Pavimento - Acesso Superior

Another important feature of the project is the relationship between the built area and the distribution of spaces and terraces. The project does not use the maximum built area allowed by law, and lets the architecture value the built areas: the rooms are spacious, with 2.7 meters below the forum; beams are prestressed and flat; the pillars are set back from the facade; and the enclosures are independent. These characteristics guarantee flexibility of use and spatial quality. The building also has terraces with different dimensions, which qualifying the project and as said before, give a new look to the ​​corporate workspace.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "João Moura Building / NITSCHE ARQUITETOS" [Edificio João Moura / NITSCHE ARQUITETOS] 04 Jun 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/511979/joao-moura-building-nitsche-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.