We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Muskiz Municipal Sports Centre Extension / G&C Arquitectos

The Muskiz Municipal Sports Centre Extension / G&C Arquitectos

© Jorge Allende © Jorge Allende © Jorge Allende © Jorge Allende + 23

  • Architects: G&C Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  500 Area:  500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Courtesy of G&C arquitectos, Jorge Allende
More SpecsLess Specs
© Jorge Allende
© Jorge Allende

Text description provided by the architects. The current Sports Centre of Muskiz is a compact building that consists of a ground floor and three levels. It is located on a flat plot of land in the center of the village and is accessed from the front by a low staircase.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

It has a rectangular layout with a central entrance decorated with four front access pilasters.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

An expansion of existing fitness and spinning areas and an emergency exit from multi-purpose courts were required by the client.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The fundamental challenge was to update the building´s image and make it more attractive to users in addition to satisfying functional and program requirements, and also to emphasis the role of the façade of the existing building.

Elevation 1
Elevation 1

The proposal consists of a new pure prismatic volume emerging from the existing building´s main facade, as an iconic milestone.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The facade design, made from perforated sheet metal, allows visual permeability from inside and puts sporting activities in the foreground. In addition this solution enables the new fire escape to be camouflaged behind the perforated façade.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

On the ground floor a recessed base – formed by vertical strips of steel- unifies the whole set. The interior colors reflected by lights can be seem from the outside, creating a completely different appearance by night.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The ground floor houses an area for changing rooms, composed of a dry area, shower area and toilet. The first floor is an extension of the previously existing gym. The second floor expands the existing spinning room. The new emergency exit is also located on this floor. On the third floor a new multipurpose room can be found.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:48550 Muskiz, Biscay, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Muskiz Municipal Sports Centre Extension / G&C Arquitectos" 21 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/507717/the-muskiz-municipal-sports-centre-extension-g-and-c-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.