Vıcem Bodrum Resıdences / Emre Arolat Architects

Vıcem Bodrum Resıdences / Emre Arolat Architects

© Cemal Emden © Cemal Emden © Cemal Emden © Cemal Emden + 42

Bodrum, Turkey
  • Architects: Emre Arolat Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  9500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Cemal Emden
  • Advisors: SLD
  • Contractor: Vicem Yacht - Sanko Holding
  • Structural Project: Reel Engineering
  • Mechanical Project: Hidromekanik
  • Electrical Project: Bodrum Electra
  • Interior Design: EAA
  • Landscape Design: EAA, DS Mimarlık
  • Client: Vicem Yacht - Sanko Holding
More Specs Less Specs
© Cemal Emden
© Cemal Emden

Text description provided by the architects. Along the strip of land between sea and the coastal road from Bodrum to İçmeler, which is amongst the most popular holiday destinations in Turkey, one doesn’t expect to see group of buildings of a large scale. It can be claimed that this strip which is preserved in its natural texture, provides a surprising freshness for the eyes that are accustomed to the density of buildings that exists inside the city of Bodrum.

MAster Plan
MAster Plan

Vicem Residences are located on a rocky tip on this strip. The tension that arises from the conflict of the virgin quality of the coast and the presumable dense physical pattern that is going to be built on the site emerges as the most crucial driver for the design. In this sense, the settlement scheme can be regarded as an experimentation of mass fragmentation that problematizes the phenomenon of the stereotypical “large single house” which is widely seen at Bodrum, as it displays a concern about topography in three dimensional sense which is developed regarding functional relationships and vistas on the land. In order for the buildings to integrate with the natural texture and even to dissolve into the rocky site, the buildings are designed as fragmented masses and the surface articulation of the parts that sit on ground are kept as a natural as possible.

© Cemal Emden
© Cemal Emden

Thick stone walls provide an efficient isolation and keep the inner space cool in summer and hot in winter. Other masses that are located above them, in other words perch upon them, are designed in a subtle way that they have a light, evanescent existence. Facades of those masses are covered wooden louvers that can be oriented according to sun. The facades of the masses below, which can be opened completely, let the fragments merge and act a whole space. With the help of cross-ventilation, shady courtyards in-between provide a cool breeze in hot summer days.

© Cemal Emden
© Cemal Emden

 The arrangement of landscape is considered in a similar conceptual context. Instead of a heavily planted over-green landscape, it is aimed to create a landscape which shares a common genetic with the existing natural landscape of the tip that is rocky with bushes and different surface characters of that rocky texture is considered as an inspiration.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Vıcem Bodrum Resıdences / Emre Arolat Architects" 28 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/507523/vicem-bodrum-residences-emre-arolat-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.