the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions & Opportunities
  3. In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm

In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm

In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm
In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm, View towards Nybrokajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
View towards Nybrokajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

As we announced earlier, David Chipperfield Architects’ modest proposal for the Nobel Center’s new home in Stockholm has been announced as the winning submission of the Nobel Foundation’s prestigious international competition. Lauded by the jury for its “lightness and openness,” Chipperfield envisioned the glass and stone proposal to “convey dignity” and embody the ideals of the Nobel Prize so it may serve as inspiration for generations to come.

Detailed drawings, images and quotes from the architect, after the break... 

View towards Museikajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
View towards Museikajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

“The Nobel Prize may be considered the most significant prize for outstanding human achievements in the sciences, literature and peace in the world. Since 1901 when the first prizes were awarded, the Nobel Prize has been associated with integrity, autonomy and freedom, fostering the ideals of a just and peaceful world,” described Chipperfield. 

“The new Nobel Center - ‘Nobelhuset’ - is not only a starting point to consolidate the admirable past in one place, but to build a foundation from which to move on into a new era of openness and outreach. An era in which the achievements of the Nobel Prize and its ideals are not only preserved and made available to historians, but become an active and lively source of inspiration for generations to come, encouraging them to not give up the hope and the belief that human accomplishments can contribute to a better world.”

View towards Nybrokajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
View towards Nybrokajen. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

Situated as a “solitaire” on a prominent water-front location along the Blasieholmen in the center of Stockholm, adjacent to the Friedrich August Stüler-designed Swedish National Museum, the new building will serve as the Nobel Prize’s first-ever home and establish the area as a predominant cultural destination.

Auditorium with 1400 seats. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
Auditorium with 1400 seats. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

United within the building’s “limited footprint” will be an auditorium, a museum, conference facilities, offices, a library, a restaurant, a café with bar and a shop. The auditorium - “Nobelsalen” - will be the center’s highlight, offering a backdrop of stunning panoramic city views and serving as the primary venue of the prestigious Nobel Prize Ceremony. 

Site plan with ground floor (original scale 1:500). Image Courtesy of David Chipperfield Architects
Site plan with ground floor (original scale 1:500). Image Courtesy of David Chipperfield Architects

Circulation will begin on the open ground floor, accompanied by various museum activities, and will lead past the library, the conference area, the restaurant and the offices up to the auditorium. A new garden - “Nobel Trädgård” - will be established on the center’s south side and connect with the existing National Museum park and planned water-edge, creating a “generous natural space in the centre of the city.”

View from Nobel Garden. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
View from Nobel Garden. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

Transparent and opaque glass and stone elements will envelope the facade and respond to the programatic changes within. Depending on the daylight and ongoing activities, the structures exterior will seem to “oscillate between solidity and lightness, austerity and playfulness, enclosure and openness, thus reflecting the values of the Nobel Prize between tradition and modernity, history and future.”

Detail Façade. Image Courtesy of David Chipperfield Architects
Detail Façade. Image Courtesy of David Chipperfield Architects

The Nobelhuset is slated for completion in 2018.

  • Competition

    Stockholm NobelCenter (Nobelhuset)
  • Award

    First Prize
  • Architects

  • Location

    Swedish National Museum, Södra Blasieholmshamnen 2, 111 48 Stockholm, Sweden
  • Architect in Charge

    David Chipperfield, Christoph Felger
  • Project Management

    Harald Müller
  • Phase 1 Competition Team

    Kristen Finke, Peter von Matuschka (Project Architects); Nicolas Kulemeyer, Dalia Liksaite, Jan Phillip Neuer, Maude Oban, Elisabet Sundin, Diana Schaffrannek, Iason Tsironis, Lara van Iterson, Marc Warrington, Simon Wiesmaier, Ute Zscharnt
  • Phase 2 Competition Team

    Peter von Matuschka (Project Architect); Ivan Dimitrov, Elina Dueker, Ulrike Eberhardt, Kristen Finke, Olwen Fowler, Pascal Maas, Maude Oban, Lydia Ramakers, Antonia Schlegel, Elisabet Sundin, Jaro Venitz, Gordon Vitevski, Marc Warrington, Simon Wiesmaier, Ute Zscharnt
  • Landscape Architects

    Topotek 1, Berlin
  • Structural Engineer

    Arup, Berlin/London
  • Stage Design

    Kunkel Consulting, Bürstadt
  • Acoustics Auditorium

    Müller BBM, Berlin/Planegg
  • Model Making

    González Modellbau, Berlin
  • Renderings

    David Chipperfield Architects
  • Client

    Nobelhuset AB
  • Area

    25700.0 sqm
  • Project Year

    2018

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Cite: Karissa Rosenfield. "In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm" 09 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/494986/in-detail-chipperfield-s-nobel-centre-for-stockholm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.