the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Estudi NAO
  6. 2013
  7. Vertical Patio House / Estudi NAO

Vertical Patio House / Estudi NAO

  • 01:00 - 4 April, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Vertical Patio House / Estudi NAO
Vertical Patio House / Estudi NAO, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 20

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Spain
  • Project Architects

    Francesc Puig Esteban, Anna Fumadó Ciutat
  • Budget

    312.000 euros
  • Project Area

    216.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

    José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The “cases de cós” from the urban centers of the towns of Catalonia are characterized by a narrow plots adapted to the structural bay between two parallel bearing walls. Sometimes, as in our case, the plot has great proportional depth, and the access of natural light through the two opposite walls remains very limited. To address this situation, the house has two vertical cuts - courtyard and staircase - which divide the plan into 3 parts. All the rooms are thus well lit and properly ventilated.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

On the ground floor, a large space that includes kitchen, dining and living room surrounds the courtyard and extends to the rear garden. On the first floor, services are placed longitudinally attached to a party wall, leaving a central study-library area for common use as an expansion of the circulation space. The bedrooms are on both sides. On the top floor there is a large living room with access to the sun terrace. The vertical courtyard organizes and distributes while visually connecting the various spaces horizontally and diagonally.

© José Hevia
© José Hevia

On the street facade, the house follows the guidelines of the urban complex which is homogeneous in its general features - solid-void ratio, proportion of apertures, balconies with iron railings - but heterogeneous and singular in its details.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Estudi NAO
Office
Cite: "Vertical Patio House / Estudi NAO" [Casa Patio Vertical / Estudi NAO] 04 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/492816/vertical-patio-house-estudi-nao/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.