We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Constituyentes Fachada Iluminada / Taller David Dana Arquitectura

Constituyentes Fachada Iluminada / Taller David Dana Arquitectura

© Alessandro Bo© Alessandro Bo© Alessandro Bo© Alessandro Bo+ 21

Mexico City, Mexico
  • Architects: Taller David Dana
  • Area Area of this architecture project Area:  798 Area:  798
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs photographs:  Alessandro BoPhotographs:  Alessandro Bo
© Alessandro Bo
© Alessandro Bo

Text description provided by the architects. This Project is located at Constituyentes 1072, one of the main avenues in Mexico City.


The architectural approach integrates a front entry plaza that works as a boundary or transition between the building and the street. The office complex integrates 5 levels and has the great advantage of inserting natural daylighting in all four facades. All the floor plans are equal besides the fifth floor which has a frontal cantilever that is being supported with a metal structure of 23 meters of altitude. The main disadvantage of this structural skeleton was that is exposed in an area of high exposure.

Elevation
Elevation


Geometrica Developers contacted us to transform the metal frame in a single intervention that visually would integrate the project with its environment. This structure plays a major role in the design of the building and emphasize its presence in the surrounding context.

© Alessandro Bo
© Alessandro Bo


Our performance goal was to reduce the visual impact of the 5 level structure, also to address it as an art installation.

 Exploded
Exploded


The starting point in our proposal was to relate the metal structure of the building with the entry plaza, creating a pedestrian and vehicular landmark that would become interesting at any time of the day. For the façade, we prefabricated a unique piece of perforated metal, this element was placed on the structure in different directions creating an attractive and dynamic geometry.

© Alessandro Bo
© Alessandro Bo


To complement the intervention we integrated a vertical LED lighting network that was extended and installed horizontally in the pavement of the square.

© Alessandro Bo
© Alessandro Bo


The strategy resulted as a unique intervention in a corporate building which accom- plished the objective of transforming the space into a dynamic installation that interacts simultaneously with the public and the private space.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenida Constituyentes, Mexico City, Federal District, Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Constituyentes Fachada Iluminada / Taller David Dana Arquitectura" 01 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/491537/constituyentes-fachada-iluminada-taller-david-dana-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.