the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Makoto Yamaguchi Design
  6. 2007
  7. House in Komae / Makoto Yamaguchi Design

House in Komae / Makoto Yamaguchi Design

  • 01:00 - 30 March, 2014
House in Komae / Makoto Yamaguchi Design
House in Komae / Makoto Yamaguchi Design, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 18

© Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano
© Daici Ano

The site, which is shaped like a flagpole, is completely surrounded by neighboring houses and their garden trees along its periphery. The garden trees give the site a rather preferable impression and the “flagpole” gateway that separates the main site from the public street creates an exceptionally tranquil atmosphere.

Floor Plans
Floor Plans

The neighborhood, however, is dominated by old houses, which are likely to be transformed into more modern apartment buildings at any time. Therefore, the design concept is intended to maintain the living environment of residents without the effects of sudden changes in the surroundings.

© Daici Ano
© Daici Ano

A piano room with acoustic issues and private rooms are located in the basement. Four well-lit spot gardens allow daylight into the basement while reflecting it on the curved wall of the vertical vault, creating a quiet and calm atmosphere that is perfect for a basement intended for private use.

© Daici Ano
© Daici Ano

The living room on the ground floor is always lit behind the intermittently visible curved wall by openings facing the exterior walls and spot gardens. A sense of continuing depth lends enchantment to the house. As long as the windows let daylight into the building, the attractiveness of the interior space will not be diminished by any change in the neighboring environment.

A mixture of sizes, shapes, and daylight produced by the unconfined combination of spot gardens and curved walls continues into the depth, altering the impression bit by bit. A series of slightly and vaguely shifting changes in atmosphere creates a harmonious sense of both segmentation and unity of space at this residence.


View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Komae / Makoto Yamaguchi Design" 30 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/490393/house-in-komae-makoto-yamaguchi-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.