the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. W design architecture studio
  6. 2012
  7. Floating in Space / W design architecture studio

Floating in Space / W design architecture studio

  • 01:00 - 13 March, 2014
Floating in Space / W design architecture studio
Floating in Space / W design architecture studio , © Jamie Thom
© Jamie Thom

© DOOK © DOOK © DOOK © DOOK + 12

  • Engineer

    Hugo and Partners Consulting and Structural Engineers
  • Contractor

    ASIKOL construction
  • More Specs Less Specs
© DOOK
© DOOK

‘How do we give our client more for less?’ is the future-proofing quest architects Johan Wentzel and Grete van As of W Design Architecture Studio embarked upon when considering the conceptual design of this strikingly contemporary, yet unpretentious building. Nestled amongst a mixture of residential and small business properties on a busy sub-urban road in the East of Pretoria, the structure was designed and developed to fit right into its ever-changing suburban context as an adaptable space that can be used as a house, an office or a combination of the two. Theconcept of adaptability and optimization of resources are interwoven into every level of the design and radiatesa spirit of multi-functionality from the very core of each design consideration – from the position and shape of the building on the site up to the detail design and construction material selection.

© DOOK
© DOOK

At first glance this approach is evident through the illusion of infinite space that is created by extending the landscaping of the relatively small site right up to the edge of the street boundary, effectively inviting the street space and urban context to become a visual part of the garden landscape. This illusion is reinforced by theraised off-shutter concrete and glass structure of the building that floats lightly above the landscaped garden below on a couple of playfully juxtaposed columns and wrapped sensitively around an existing indigenous stinkwood tree. The clever choice of grass concrete pavers adds an additional greening opportunity by transforming the parking area intoa pristinely manicured lawn.

Sketch
Sketch

The result is an inviting aura that lures the visitor towards the courtyard entrance, flanked on both sidesby the two floating concrete and glass blocks. The concrete core at ground floor level houses the basic services of the building, including the two hidden sets of staircases that lead up to the first floor level.

© Jamie Thom
© Jamie Thom

The moment one reaches the first floor level it becomes clear why the main functions of the building have been raised off the ground. With the exception of the two side boundary walls, the solid concrete structure gives wayto expansive glass curtain walls that open up to a surprisingly wide vista of unobstructed views. The sharp contradiction of solid concrete mass floating lightly between the leafy tree topsheightens one’s experiential awareness to this effect. “Our ultimate aim was to create a 'floating' space on the upper level of the building that would extend the perception of space beyond the boundaries of the property byproviding unobstructed open views of Pretoria's Eastern suburbs,” says Johan.

© DOOK
© DOOK

The simplicity of the exposed off-shutter concrete construction system made it possible to cast the entire primary structure – walls, floor and roof – as a complete simplified shape from a singular material. Defying the common perception of concrete being a ‘cold’ and ‘solid’ construction material, the architect’s careful attention to detail celebrates the warm, responsive and decorative side of concrete. The exposed underside of the concrete roof slab creates a beautifully patterned ceiling throughout the building. The tongue-in-cheek use of coloured glass beads to fill the holes left by the concrete formwork in the walls allow for decorative coloured light to filter through the walls.

© DOOK
© DOOK

Careful consideration was also given to the climatic behaviour of the building. The off-shutter concrete roof cantilevers over the glazed wall sections to provide deep protective overhangs against the penetration of unwanted direct sunlight. In addition, all the windows slide open to encourage passive cooling of the building through cross ventilation and are equipped with sheermotorized roller blinds to allow for optimal environmental control by the user.

Ultimately, the exterior of the building is designed as an envelope to contain the multi-functional interior spaces. The architectural design consideration allowed for multiple variations of layouts – thus ensuring future adaptability. The very essence of thespaceresonates that of a three-dimensional blank canvas for living in. The seemingly ‘rawness’ of the finishes invites the occupants to participate in the process of creation by customizingthe flexible spacesaccording to their specific needs.

© DOOK
© DOOK

The ‘more for less’ design approach results in an intriguing architectural response towardscreating sustainable buildings and neighbourhoods in a world driven by constant change and consumerism. Taking into considerationthe ever-changing fabric of neighbourhoods as a result of densification and sub-division, it makes perfect sense that buildings should be designed as highly adaptive shells that can accommodate the changing needs of its occupants and the context that it resides in. On a site-specific level, the optimization of land use, the minimalist approach towards construction material consumption and the multifunctional nature of the building presents a thought-provokingalternative towards creating sustainable neighbourhoods for the 21st century.

Ground Floor
Ground Floor

View the complete gallery

About this office
W design architecture studio
Office
Cite: "Floating in Space / W design architecture studio " 13 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485608/floating-in-space-w-design-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments