Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos

Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Windows Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Windows Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Facade, Column Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Facade Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - More Images+ 9

Vilanova de Arousa, Spain
  • Architect In Charge : Angel Cid, Silvia Diz.
  • Design Team : Maite Gómez, Cristina Sánchez, Elisa Fernández, María Rodríguez, Carlos Perandones
  • Technical Architect : Samuel Fernández
  • Structure : Jorge Cebreiro
  • Installations : Gaia Enxeñería
  • Draftsman : Marta Boga
  • Technical Advisor : CIS Madeira. Manuel Touza.
  • Client : Portos de Galicia
  • Budget : 267.817,50€
  • City : Vilanova de Arousa
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Windows
© Santos-Díez

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Image 9 of 14
Site Plan


 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Facade
© Santos-Díez

This project arises from the intention of Portos de Galicia to promote routes of maritime traffic in the Galician “rías”. Located on the urban fringe of Vilanova de Arousa, the Maritime Station building consists of a small building designed primarily to provide services for the users of such routes.

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Facade
© Santos-Díez

The proposal is the configuration of a serene space overlooking the sea and westward facing. It is a fully glass-enclosed space, under a surround of dark concrete and protected from noise and bustle by a wooden box which contains all the services.

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Facade, Column
© Santos-Díez

THE FIRST BOX is of black concrete and defines the total volume. It is a box open on both long sides: East and West. It is an elevated and covered platform facing the sea.

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Image 13 of 14
Elevation

THE SECOND BOX is a glass box. It is the space that hosts indoor activity: sale of tickets, coffee shop, restaurant, sales areas,... Flanked by the wood enclosure and roofed by the concrete cover, this space opens towards the sea, to the passing of boats, to views, to the West...

 Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos - Windows
© Santos-Díez

THE THIRD BOX is a box of "acetylated wood" strips of radiata pine. This encloses all the services: toilets, facilities, warehouse, kitchen, bar,... It is the wall that the activity is dependent.

From the technological point of view, the exceptional properties of durability of "ACETYLATED wood", together with the constructive design controls performed and the type of finish applied, has made it possible to obtain a 5 year warranty on the finished product. It's the first building constructed in Spain with this product and it is also the first time that a building in Spain gets this type of warranty.

In short, we wanted to make a simple, sober piece, without artifice. We understood that both the materials and the configuration should clearly express its connection with leisure and tourism activities. For that reason we have sought materials and solutions that transmit excellence and timelessness.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rúa Porto do Cabo, 36620 Vilanova de Arousa, Pontevedra, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Maritime Station Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos" 20 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478268/maritime-station-vilanova-de-arousa-2c-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.