the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions & Opportunities
  3. Latitude Studio Designs "Future Mall" Exhibition Space in Beijing

Latitude Studio Designs "Future Mall" Exhibition Space in Beijing

Latitude Studio Designs "Future Mall" Exhibition Space in Beijing
Latitude Studio Designs "Future Mall" Exhibition Space in Beijing, Entrance Facade (night). Image Courtesy of Latitude Studio
Entrance Facade (night). Image Courtesy of Latitude Studio

Latitude Studio, based in Barcelona and Beijing, have unveiled designs for a showroom exhibition centre in China's capital city. Integral to the design is how visitors circulate and interact with the spaces centred around the "future shopping mall". Including an auditorium, model spaces and views onto an area which is expected to see enormous retail development, the building's central atrium and "thematic sightseeing walk" offer a unique journey for the visitor.

Circulation. Image Courtesy of Latitude Studio
Circulation. Image Courtesy of Latitude Studio

This journey begins "with the reception of the guest; continues through an auditorium; display areas with 1:1 scale mock-ups; resting zone and finishes with the outlook of the future shopping mall building next by from the highest terrace." The first floor contains "meeting rooms, office space and an atrium surrounded by a retail façade", working as an interpretation of the common areas of the future shopping mall. Within the atrium is "a spiral staircase which goes up the building following a thematic sightseeing walk."

Floor 3. Image Courtesy of Latitude Studio
Floor 3. Image Courtesy of Latitude Studio
Cafe. Image Courtesy of Latitude Studio
Cafe. Image Courtesy of Latitude Studio

The auditorium, located on the second floor, is accompanied "by a dark room with a physical model of the future shopping mall." "The terrace in the second floor works as a mock-up of the future landscape area and main entrance to the mall, known as the sunken plaza. Before going up to the third floor, the visitor also finds a double-height retail facade mock-up facing the triple-height atrium." The building's dynamic façade "gives a sense of constant movement to the building, reflecting the commercial activity that will take place in the area."

Facade. Image Courtesy of Latitude Studio
Facade. Image Courtesy of Latitude Studio
South Facade (spring). Image Courtesy of Latitude Studio
South Facade (spring). Image Courtesy of Latitude Studio
  • Competition

    Daxing Shopping Mall Showroom
  • Award

    First Place
  • Architects

  • Location

    Beijing, China
  • Architect in Charge

    Manuel Zornoza
  • Design Team

    Amos Hu, Frank Zhan, Jorge Cortes de Castro, Leo Li, Liu Bo, Lu Xiao, Phyo Yanadar Oo, Yiye Lin
  • Project Manager

    Lihui Sim
  • Area

    1000.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Cite: James Taylor-Foster. "Latitude Studio Designs "Future Mall" Exhibition Space in Beijing" 18 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/477895/latitude-studio-design-future-mall-exhibition-space-in-beijing/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Entrance Facade (night). Image Courtesy of Latitude Studio

北京未来商城(Future Mall)展览中心/Latitude Studio纬度建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.