the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Spain
  5. Jose Luis Bermejo Martín
  6. 2013
  7. Abrante Lookout / Jose Luis Bermejo Martín

Abrante Lookout / Jose Luis Bermejo Martín

  • 01:00 - 10 January, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Abrante Lookout / Jose Luis Bermejo Martín
Abrante Lookout / Jose Luis Bermejo Martín, Courtesy of José Luis Bermejo Martín
Courtesy of José Luis Bermejo Martín

Courtesy of José Luis Bermejo Martín Courtesy of José Luis Bermejo Martín Courtesy of José Luis Bermejo Martín Courtesy of José Luis Bermejo Martín + 28

  • Architects

  • Location

    Agulo, Santa Cruz de Tenerife, Spain
  • Project Area

    243.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

    Courtesy of José Luis Bermejo Martín
  • Technical Direction

    Gesplan S.A.U.
  • Client

    Dirección General De Infraestructura Turística, Consejería De Turismo Del Gobierno De Canarias
  • Structures

    Taherpe A.T. S.L.P.
  • Glass

    Strain
  • Contractor

    Construcciones Luis Maria Olano
  • Budget

    791.000,00 €
  • Security Coordination

    Boreau Veritas
  • More Specs Less Specs
Courtesy of José Luis Bermejo Martín
Courtesy of José Luis Bermejo Martín

On January 2, 2013, a unique work which will become an iconic tourist landmark opened on the island of La Gomera, the Abrante Lookout, northeast of the island, in the municipality of Agulo. The chosen site is located on top of the Abrante cliff, 620 m above sea level, on the edge of an impressive cliff with a vertical drop of 200 meters, a challenge to the construction of the project, and a challenge to the visitor.

Courtesy of José Luis Bermejo Martín
Courtesy of José Luis Bermejo Martín

The site presents ideal conditions to locate a lookout in which multiple services are offered, and is a resting place for pedestrians. The peculiarity of this lookout is the seven meter cantilever above the void, with the floor and walls made of structural glass, bound with a metal structure at the top and supported on reinforced concrete beams. It was built on the same site as the previous lookout, where a simple stone wall served as a parapet, giving a greater sense of vertigo.

Courtesy of José Luis Bermejo Martín
Courtesy of José Luis Bermejo Martín

The project is developed on an area of ​​3150 square meters, with 243.97 square meters occupied by the building. Inside, a tourist information office and a café will be placed to enjoy the breathtaking views of the town of Agulo at its base and the island of Tenerife on the horizon.

Cantilever Detail
Cantilever Detail

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Abrante Lookout / Jose Luis Bermejo Martín" [Mirador de Abrante / Jose Luis Bermejo Martín] 10 Jan 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/465372/abrante-lookout-jose-luis-bermejo-martin/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.