the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Arkitema Wins Competition for a Visitor Centre at Hammershus

Arkitema Wins Competition for a Visitor Centre at Hammershus

Arkitema Wins Competition for a Visitor Centre at Hammershus
Arkitema Wins Competition for a Visitor Centre at Hammershus, Courtesy of Arkitema Architects
Courtesy of Arkitema Architects

Danish practice Arkitema have won a prestigious competition to design a new visitor centre for Hammershus, a 13th century castle on the Danish coastline. The winning proposal demonstrates a "respect for the ancient monument and for the location", with "a discreet visitor centre of high architectural quality". The building is expected to serve around 500,000 visitors annually and will cost 45million DKK (approximately $8.2million). Find out more about the project after the break...

Courtesy of Arkitema Architects Courtesy of Arkitema Architects Courtesy of Arkitema Architects Courtesy of Arkitema Architects + 8

Courtesy of Arkitema Architects
Courtesy of Arkitema Architects

According to partner Poul Schülein, the "proposal subordinates to the nature and allows Hammershus to be the main attraction. At the same time we exploit the location to create full focus on Hammershus from the visitor centre. From the ruin the new visitor centre will appear as a contribution to the landscape - an integrated part of nature". The roof of the building, which is incorporated into the terrain of the site, "establishes a scenic platform with a stunning view to the ruin". It is essentially "a public space, which gives something back to the place by being available to the visitors both summer and winter, day and night".

Courtesy of Arkitema Architects
Courtesy of Arkitema Architects

"The materials used in the house are taken from the surroundings - simple wooden materials and concrete. The concrete consists of rock-granulate from the cliff that we dig out to make room for the building. We have designed a building that in its form and materials upholds and stages its historical context", Schülein continues. "Towards the cliff, the practical functions in the house are placed and to the opposite side the house opens up with large windows facing the stunning view of Hammershus, the landscape and the sea".

Six practices (Vandkunsten, KHR, Julien De Smedt, Cubo and Entasis) were shortlisted from a total of 53 entries to the invited competition, of which Arkitema were successful. The visitor centre will be opened in the spring of 2016.

References: Arkitema

View the complete gallery

About this author
James Taylor-Foster
Author
Cite: James Taylor-Foster. "Arkitema Wins Competition for a Visitor Centre at Hammershus" 28 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/452798/arkitema-wins-competition-for-a-visitor-centre-at-hammershus/> ISSN 0719-8884
Read comments