the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Polidura Talhouk
  6. 2007
  7. Binimelis-Barahona House / Polidura + Talhouk

Binimelis-Barahona House / Polidura + Talhouk

  • 01:00 - 26 October, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Binimelis-Barahona House / Polidura + Talhouk
Binimelis-Barahona House / Polidura + Talhouk, © Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld + 27

  • Architects

  • Location

    Colina, Chile
  • Project Architects

    Antonio Polidura, Marco Polidura, Pablo Talhouk
  • Structures

    Daniel Stagno
  • Project Area

    260 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photography

  • Construction

    Costructora Los Robles
  • Site Area

    950 m2
  • Materiality

    Stone, slate, wood and concrete
  • More Specs Less Specs
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The commission was for a home for a young couple with two children, located on a plot of 950 m2 in the Reserva subdivision in Chicureo, in the Colina commune.

The terrain presented three conditions that determined the operations that define the project. Being a triangular site on a corner, building setbacks left a buildable area at the center of the site. A steep slope of about 40% and finally, the orientation of sunlight and views of the valley.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The operation consists of separating the program into two overlapping volumes, placed parallel to the direction of the slope so that in section, the two bodies are related to the site.

The lower volume is buried in the ground and adopts a materiality which enables it to be perceived as a base blended into the terrain and the stone cairns enclosing the plot. This volume contains the bedrooms with access to a garden which is located over the lower street level.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The upper volume, as abstract as possible, aims to differentiate itself from the site and base. For this purpose, a very pure geometry is designed, and the volume is clad in a single material with an industrial look and a neutral color (slate gray). The break of this volume is to avoid the views of the quarry, the views are concentrated to the valley.

This volume houses the most public spaces, and has access to a courtyard at the level of the upper street, through a single large void.

Site Plan - First Level
Site Plan - First Level

View the complete gallery

About this office
Cite: "Binimelis-Barahona House / Polidura + Talhouk" [Casa Binimelis-Barahona / Polidura Talhouk] 26 Oct 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/440309/binimelis-barahona-house-polidura-talhouk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.