Box House / Zouk Architects

Box House / Zouk Architects

Box House / Zouk Architects - Windows, Facade, CourtyardBox House / Zouk Architects - Stairs, HandrailBox House / Zouk Architects - Table, Chair, CountertopBox House / Zouk Architects - Stairs, HandrailBox House / Zouk Architects - More Images+ 18

Strathfield, Australia
Box House / Zouk Architects - Stairs, Handrail
© 3.2.1 Photography

Text description provided by the architects. The project is located in one of the most sought after region with exclusive real estate properties known as the golden triangle of Strathfield, NSW Australia. The leafy suburb predominantly has pre-war bungalows and houses contributing to conservative streetscapes. Due to the ineffectiveness of the existing dwelling in its planning, relation to outdoors surrounding and maintenance cost, the client has decided to start afresh by completely rebuilding.

Box House / Zouk Architects - Windows, Facade, Courtyard
© 3.2.1 Photography

The beginning of this project goes through complex analysis of the environment, starting with the surroundings directly affected by the conservative town planning regulations. The analyses singled out planning controls positively contribute to the immediate surrounding which determined the final shape and envelope of the building. The building envelope and composition of “The Box House” consists of series of boxes interlocked in an organized and formal manner. The rigid formation, however, is “deformed” with the insertion of an organic element in the form of a bamboo courtyard to the centre of the dwelling. This courtyard serves as an incision to the lineal planning of the dwelling in order to provide emission of natural lights and serves as an extension to outdoor spaces.

Box House / Zouk Architects - Lighting, Windows, Facade, Courtyard
© 3.2.1 Photography

The client, who is also a structural engineer, has good working rapport with the architect which contributed to the success of the built by providing unconventional structural solutions. The suspended concrete slab and roof parapet wall has been constructed with single pour of concrete to ensure no construction joints visible to achieve seamless exterior finish. The interior also feature a custom built cantilevered staircase tread with welded steel plates finished in warm American White Oak which seems befitting with the sand stone wall.

Box House / Zouk Architects - Facade, Handrail, Windows, Column
© 3.2.1 Photography

From the street, the dwelling is designed to be well grounded to the immediate surrounding with the curved retaining wall fluidly descend from the façade to the landscape. Sandstone cladding formed the heavier element on the exterior ground level with careful insertion of timber element to compliment the earthy tone of the dwelling. In contrast, however, the zinc cladding provides a fresh and unique element which signifies the new built and punctuates the otherwise conservative conventional streetscape.

Box House / Zouk Architects - Image 11 of 23
Upper Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Box House / Zouk Architects" 03 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/433944/box-house-zouk-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.