the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. De Bever Architecten
  6. 2013
  7. House IV / De Bever Architecten

House IV / De Bever Architecten

  • 00:00 - 30 September, 2013
House IV / De Bever Architecten
House IV / De Bever Architecten, ©  Norbert van Onna
© Norbert van Onna

©  Norbert van Onna ©  Norbert van Onna ©  Norbert van Onna ©  Norbert van Onna + 14

  • Architects

  • Location

    Eindhoven, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Stefan de Bever, Heleen van Heel, Wim Poell, Emilia Seroviec, Thomas van Weert
  • Construction Engineer

    Archimedes Bouwadvies
  • Contractor

    Burgtbouw, Deurne
  • Area

    77.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

        ©  Norbert van Onna
        © Norbert van Onna

        Text description provided by the architects. The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house.

        ©  Norbert van Onna
        © Norbert van Onna

        The transparent addition to the house is a continuation of an earlier exterior expansion with thin floating concrete eaves. These overhangs give a balanced picture, allowing the spaces seamlessly to blend, and gives the garden an intimate enclosed character. The sightlines are important, creating separate spaces as a study niche, a lowered seating area with wide windowsills and a hanging fireplace. The roof connects the spaces seamlessly into each other.

        ©  Norbert van Onna
        © Norbert van Onna

        Much attention is paid to careful detailing. Positioning of roof lights, (curved) walls, steps, niches which store the curtains, floor heating and cooling ceiling, acoustic panels and lighting are concealed and determine the appearance and character of the area.

        Site Plan
        Site Plan

        View the complete gallery

        About this office
        De Bever Architecten
        Office
        Cite: "House IV / De Bever Architecten" 30 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/432499/house-iv-de-bever-architecten/> ISSN 0719-8884
        Read comments
        Read comments

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.