Atnbrufossen Vannbruksmuseum / L J B

Atnbrufossen Vannbruksmuseum / L J B
© Marchesi, Hellum & Stikbakke
© Marchesi, Hellum & Stikbakke
Dovre, Norway
  • Architects: L J B
  • Area Area of this architecture project Area:  180 Area:  180
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Marchesi, Hellum & Stikbakke Photographs:  Marchesi, Hellum & Stikbakke

© Marchesi, Hellum & Stikbakke © Marchesi, Hellum & Stikbakke © Marchesi, Hellum & Stikbakke © Marchesi, Hellum & Stikbakke + 26

Text description provided by the architects. The rest stop and buidling is located at 700 metres above sea level, beside the Atnbrufossen waterfall to the east of the Rondane Mountains in central Norway. Surrounded by well-maintained historic farms, this attractive cultural heritage site with the waterfall is already an appreciated roadstop. The functioning saw mill, owned and run by the local community, is among other traditional markers the main element in this outdoor museum.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan

During the planning stage of the new National Tourist Route parking site for the museum area, it became clear that that two existing buildings (a basic toilet and a telecom-central) were in an unacceptable state. They were seen as ”disturbing architecture” for the area. Having identified the need for the museum to have an additional exhibition space, it was finally decided that the best solution was to have all these functions under one roof.

© Marchesi, Hellum & Stikbakke
© Marchesi, Hellum & Stikbakke

The fragile heritage area in itself gave strong guidance as to how to adapt the existing buildings in tune with the landscape. To build from wood was the most obvious and natural choice. The idea was to have the architecture of the building resonate with our time, while at the same time demonstrate a profound respect for the integrity of the cultural environment and its surroundings.

© Marchesi, Hellum & Stikbakke
© Marchesi, Hellum & Stikbakke

The main structure consists of glue laminated timber frames, filled in with either massive wood elements or glass. Outside cladding is made of high quality local pine with natural impregnation. All joints are made of corten steel. This gives the building a rusted, natural grey look. Large flat stone blocks frame the parking space, establishing an entrance plaza. The birch forest in the front is pruned down to the right density so as to let the sun through the branches for a soft-shadow effect inside the exhibition room.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rondane, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Atnbrufossen Vannbruksmuseum / L J B" 26 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/431676/atnbrufossen-vannbruksmuseum-l-j-b> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.