the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. BAK arquitectos
  6. 2012
  7. Carassale House / BAK Architects

Carassale House / BAK Architects

  • 01:00 - 12 September, 2013
Carassale House / BAK Architects
Carassale House / BAK Architects, © Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

© Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla + 47

  • Architect Office

  • Location

    La Esmeralda, Argentina
  • Project Directors

    María Victoria Besonias, Luciano Kruk
  • Collaborators

    Ekaterina Allaria Kunzel, Juan Martín Antonutti, Federico Eichenberg
  • Site Area

    1024 sqm
  • Build Area

    163.0 sqm
  • Year

    2012
  • Photography

    Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Text description provided by the architects. Costa Esmeralda is a private venture on the dunes of the coast of Buenos Aires, 390 km from the city of Buenos Aires. This is a recent development with a young acacia and pine trees afforestation with a few consolidated forest sectors.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The batch to intervene is at the edge of a zone of young vegetation. It is located between a higher area with a dense plantation to the left, and a low area to the right, with no vegetation sown and abundant pastures of the region. Specifically, the land has some acacias and only nine young maritime pines-mostly clustered near the front line, one in the center and one in the background, so the project begins with the premise of preserving all existing trees. This was a very particular request, as one member of the couple who contacts the studio is an architect that, being unable to take care of the project due to time and distance, turns to colleagues with whom she shares architectural criteria.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

In the first interview they say that, although the family is composed of the couple plus three small children, the idea is to have many places to sleep since they plan to share the house with friends over long stays. For the same reason, the social area also had to be generously sized. Therefore it is suggested to solve some bedrooms as cabins, as the house could not exceed 150 or 160 m2. The gathering place will integrate the kitchen and have a fireplace which should enable barbecuing, when is not possible to do it outside. It should also have an outdoor grill, expansion places and a place to be used as a laundry room and warehousing for beach items.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Was also highlighted the need to have a very fluid relationship with the outside in all rooms. The formalization of the house would have to be austere and of very low impact in this rough environment, highly appreciated by the clients.

Section
Section

It was decided to locate the house in the central area of the property - the highest and with just one tree to integrate-resolving it into two mutually perpendicular volumes intersect at different heights, following the contours of the lot, separating at the junction to let in a young maritime pine that over time will become the main character.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The first volume is an elongated prism, parallel to the street and open at both main sides producing a semi covered which integrates the grove of trees located in the front with the rest of the batch. The second, another elongated prism located three steps below to fit the contour of the lot, houses four bedroom and resolves two clearly differentiated facades: the western, closed, corresponds to the circulation and shared bathroom, and the eastern, open, with large windows allowing the integration of the three bedrooms with the outside. The last bedroom, the main, opens to the backyard with an important semi covered space and a private terrace protected from the view of the rest of the house and overlooking a rugged landscape that will not vary over time because there are no neighbors adjoining the back of the property.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Carassale House / BAK Architects" [Casa Carassale / BAK Arquitectos] 12 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/425864/carassale-house-luciano-kruk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.