Okura House / Bossley Architects

Okura House / Bossley Architects

© Ewen Cafe© Ewen Cafe© Ewen Cafe© Ewen Cafe+ 8

Auckland, New Zealand
  • Architects: Bossley Architects
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs photographs:  Ewen Cafe
© Ewen Cafe
© Ewen Cafe

Text description provided by the architects. Designed for a sensitive ridge in rolling countryside, this house was depressed three metres into the existing ridgeline to minimise impact on the sea views from the neighbouring sites.

© Ewen Cafe
© Ewen Cafe

Two separate buildings, linked by screens and lightweight roof, define the entry and pool area and help minimise the overall visual bulk. The main living wing has a central section of concrete walls and earth roof to replicate the original ridge when viewed from afar. From this ‘grounded’ element radiate the floating roof over the living areas, and a separate bedroom wing which cantilevers dramatically over the falling land.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Okura House / Bossley Architects" 14 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/425073/okura-house-bossley-architect-s> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.