We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

BLLTT House / Enrique Barberis

BLLTT House / Enrique Barberis

© Alejandro Peral© Alejandro Peral© Alejandro Peral© Alejandro Peral+ 22

Pilar, Argentina
  • Architects: Enrique Barberis
  • Area Area of this architecture project Area:  350 Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Alejandro PeralPhotographs:  Alejandro Peral

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

The house is situated at Pilar Town which is located at 42 kilometres from Buenos Aires city, Argentina.It was design to be used as a weekend house. Is located over an atypical land that is a corner and has a triangular shape.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

We seeked for a simple answer for implantation through a strip on the ground floor, in whichsocial activity takes place: the desktop, the barbecue, the pool, patios, dining room and kitchen, melted in one space program.

Despite each space having its own mark, his personality, we worked on the idea of functional patency. On this strip rests a sober volume geometry, which is offset respect to the ground floor, creating different situations of access and galleries.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

The sun path, was especially taken into consideration when deciding the implantation. So it was decided to open the house to the north to make possible to capture the morning sun, so that spills on every room of the house.

The south façade support services, bathrooms, kitchen, fireplace, and a cava protected from sunlight. The proximity of thestreet to this façade, sued to solve a a privacy issue.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

In this search, the particular natural environment, characterized by foliage, shot a singular form of resolving a service façade, which offers organic blend with vegetation, and as a result adopt the protagonic character .

The patios articulate the interior and exterior of the house through uses. The concept was to build an unique interior – exterior space . The internal landscapes are modified with the different moments of the intensity of the sun and the succession of seasons.

Site Plan
Site Plan

The north facade, opens into the park, expressing the architectural program.The uses, colors, textures, patios, volumes, water, sun, grass, fire, life, are expressed synthetically, without outbursts, accompanying environmental harmony.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "BLLTT House / Enrique Barberis" 27 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/420092/blltt-house-enrique-barberis> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.