the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Maxim Winkelaar
  6. 2011
  7. Residence Bemmel / Maxim Winkelaar + Bob Ronday

Residence Bemmel / Maxim Winkelaar + Bob Ronday

  • 01:00 - 24 August, 2013
Residence Bemmel / Maxim Winkelaar + Bob Ronday
Residence Bemmel / Maxim Winkelaar + Bob Ronday, © Chiel de Nooyer
© Chiel de Nooyer

© Chiel de Nooyer © Chiel de Nooyer © Chiel de Nooyer © Chiel de Nooyer + 14

  • Contractor

    Frank Janssen Bouw
  • Kitchen and Wellness

    Hans Buis Keukens
  • Engineer

    JVZ Constructies
  • Site Area

    1200 sqm
  • More Specs Less Specs

The wish of this client was a white contemporary minimalistic residence in combination with an office space. Architects Maxim Winkelaar and Bob Ronday made a design that exactly suits the wishes of the client.

© Chiel de Nooyer
© Chiel de Nooyer

The house consists of two floors. The ground floor consists of two rectangular volumes, the smaller rectangular volume is rotated 90 degrees. Glazed window frames are the connection between the two rectangular volumes which is the entrance of the residence and contains an atrium to the upper floor. The large rectangular volume is designed as a loft principle. It is a large open space of 120 m2 which contains the kitchen with bar, dining area, living room and cinema room. In the smaller rectangular volume is the master bedroom with en-suite wellness bathroom (sauna, steam, jacuzzi etc.) and large walk in closet. In the same volume is also the garage with utility room. Both volumes are close to the large porch at the rear of the building which is the hart of the house. The porch with a width of 10 meters strengthened the inside-out relationship.

© Chiel de Nooyer
© Chiel de Nooyer

On the first floor is an office with roof terrace. Also on this floor are two guest bedrooms and bathroom. The office can easily transform into a living room. This allows that the entire top floor can be an independent apartment as well in the future.

© Chiel de Nooyer
© Chiel de Nooyer

Sustainable aspects

The plan and functions of the residence is organised to make the maximum use of passive solar energy. The outside walls and roof are thickened in order to get more thermal mass. The property has got a heat pump in combination with a heat recovery system. On the flat roof are solar panels. Next to the house is a natural swimming pond with natural wetland so that the water quality remains optimal without applications of electricity and toxins.

Floor Plans
Floor Plans
Cite: "Residence Bemmel / Maxim Winkelaar + Bob Ronday" 24 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/418045/residence-bemmel-maxim-winkelaar-bob-ronday/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments