the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Atelier Tarabusi
  6. 2011
  7. 48 Logements BBC / Atelier Tarabusi

48 Logements BBC / Atelier Tarabusi

  • 01:00 - 30 May, 2013
48 Logements BBC / Atelier Tarabusi
48 Logements BBC / Atelier Tarabusi, © Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

© Benoît Fougeirol © Benoît Fougeirol © Benoît Fougeirol © Benoît Fougeirol + 12

  • Architects

  • Location

    35 Avenue Jean Moulin, 93390 Clichy-sous-Bois, France
  • Architect in Charge

    P. Tarabusi, C. Thiret, M. del Gaudio
  • Graphic Designer

    J. Boitias
  • Executive Architect

    V. Falcucci
  • Engineers

    Sibat
  • Contractor

    Bouygues
  • Area

    4750.0 sqm
  • Project Year

    2011
© Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

Text description provided by the architects. The project site is in Clichy-sous-Bois (a Parisian suburban area) inside the urban distribution plan of Dhuys and part of the overall urban renovation masterplan of Clichy-Montfermeil.

© Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

The site presents great contrasts, tall council blocks built in the 60s on one side and the Bondy's forest on the other. The project site being precisely on the limit between these two, the forest and the council blocks, draws the project to resolve the transition enhancing these components and strengthening their relationship in a positive way.

© Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

The result is a project that creates a strong bond between the city and the wild land for the residents to make the most of this unique location, enjoying the substantial green space in front of their apartments. The forest filters the site through the void spaces created by building demolitions generating a gradual transition between built and green environment.

© Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

The three blocks are oriented in order to make the most of the forest views and to award the apartments with the best south orientation to make the most of natural sunlight. Optimal orientation has been the fundamental principle of the design since the very first project sketches.

© Benoît Fougeirol
© Benoît Fougeirol

The facade design responds to orientation and the specific environmental conditions. The balconies on the south side, large and rigorous, liaise with the existing tall council blocks. The brightly coloured louvre panels on the opposite side liaise with the forest and its beautiful changing colours. The coloured louvre panels wrap around to define the side facades.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "48 Logements BBC / Atelier Tarabusi" 30 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/378820/48-logements-bbc-atelier-tarabusi/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.