the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. United Kingdom
  5. Shiro Studio
  6. 2013
  7. Great Fen Visitor Center Winning Proposal / Shiro Studio

Great Fen Visitor Center Winning Proposal / Shiro Studio

Great Fen Visitor Center Winning Proposal / Shiro Studio
Great Fen Visitor Center Winning Proposal / Shiro Studio, Courtesy of Shiro Studio
Courtesy of Shiro Studio

Shiro Studio, in collaboration with Mesh Partnership and Equals Consulting were just announced by RIBA as the winning team of the Great Fen Visitor Center competition. Sitting beautifully within the expansive landscape, the team had skillfully incorporated elements of the traditional Fenland building typology within an exciting contemporary visitor center design. The silvery and bog-oak black exterior, shimmering with the play of Fenland light, would contrast markedly with, and complement, its spacious, light-filled interiors and panoramic views onto the surrounding landscape. More images and architects' description after the break.

Courtesy of Shiro Studio
Courtesy of Shiro Studio

Great Fen is an internationally acclaimed vision, one of sweeping scale and ambition.  Over the next 50-100 years, more than 3,000ha of largely arable land will be transformed into a mosaic of habitat: pools, ponds and ditches; reedbed; fen, bog and marsh; wet grassland; dry grassland; woodland and scrub.  The restored landscape will be created around and between Holme Fen National Nature Reserve and Woodwalton Fen National Nature Reserve - precious fragments of wild fen that are home to rare and endangered species of fenland plants and animals.  The new Visitor Center will be the Great Fen’s hub - an essential part of the evolving fenland landscape, to stimulate exploration and serve its visitors to the highest standards.

Courtesy of Shiro Studio
Courtesy of Shiro Studio

Members of the Judging Panel commented:

‘I am thrilled and excited that this outstanding design by the Shiro Studio team has won the competition.  It embodies the spirit of the Great Fen  with sensitivity, elegance,  and imagination.  We will create a truly special  building here, one that is warm and welcoming, one that local people and visitors alike will enjoy using,  and one that will resonate with the fantastic Fenland landscape being formed around it.  The Project Partners were hugely impressed with the  Shiro Studio team’s response to the competition brief, and to their understanding of and empathy with the vision of the Great Fen.  We are all  looking forward to working with Andrea Morgante and his colleagues to create this beautiful building, which will be a new beating heart at the center of the Great Fen’. -
Kate Carver (Great Fen Project Manager)

Courtesy of Shiro Studio
Courtesy of Shiro Studio

‘It was a great honour chairing the Judging Panel for this ambitious design competition. The anonymous first stage attracted a phenomenal number of submissions and it was a challenging task arriving at the final shortlist.  The standard of the Stage 2 submissions was very high but a winner was selected by consensus following a very comprehensive judging process.  In the end it was felt that the design proposals by Shiro Studio and their team best reflected the spirit of the Great Fen project and that their design proposals demonstrated great intelligence, flair, flexibility and sensitivity.’ - Cindy Walters (Walters & Cohen Architects)

Courtesy of Shiro Studio
Courtesy of Shiro Studio

RIBA Competitions managed the competition on behalf of the Great Fen - a partnership which comprises the Environment Agency, Huntingdonshire District Council, Middle Level Commissioners, Natural England and The Wildlife Trust for Bedfordshire, Cambridgeshire and Northamptonshire.  

View the complete gallery

Cite: Alison Furuto. "Great Fen Visitor Center Winning Proposal / Shiro Studio" 21 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/376094/great-fen-visitor-center-winning-proposal-shiro-studio/> ISSN 0719-8884