the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Valdespartera Ecocity Kindergarten Proposal / Magen Arquitectos

Valdespartera Ecocity Kindergarten Proposal / Magen Arquitectos

Valdespartera Ecocity Kindergarten Proposal / Magen Arquitectos
© VVV
© VVV

Located in Valdespartera Ecocity, a newly built neighborhood located in the residential expansion south of Zaragoza, the design for the Kindergarten by Magen Arquitectos is characterized by its strong expression of horizontality. The definition of the platform floor and the importance and extent of the roof form a broad continuous porch into the yard, supported structurally in tension with cantilevered decks at the top.When projected to the outside by the porch continuum becomes more intense the horizontal relationship with the outside center. More images and architects’ description after the break.

Ordination, which includes the construction of nearly 10,000 housing units, meets certain energy efficiency criteria. The plot is located on the southern boundary of the district, next to water tanks and the ring highway Z-40. Given the proximity of these elements of territorial scope and serial volumetric rotundity of residential buildings as well as the total area of 60,000 m² of initial solar, for all scholar needs, and the topographic elevation of almost 20 meters in existing plot, it was difficult to relate the location with the scale of the main users of the future center: children. Therefore, the origin of the intervention is in the will to prepare and define the scope to hold the project, the notion of enclosure and its configuration, and the idea of building a place.

© Magén Arquitectos
© Magén Arquitectos

The organization of the center was also conditioned by the general criteria of preferred orientation south of teaching areas, with the provision of classrooms into the hillside, and the only possibility of access from the north side of the site, in the lowest point. The first task was to model the topographic slope in staggered horizontal platforms parallel to the ground, connected to each other, adapting to the slope to minimize earthworks and coinciding with individual outdoor access, play and relationships. The 9-units Kindergarten and the Dining Room are located at the bottom, closer to the access, while the future of Primary Education Center and sports courts are located in the upper bounds.

© VVV
© VVV

The need for a covered ramp to link the level of children’s classrooms and the dining room becomes the chance of the project, to allow this element to complete the perimeter of the enclosure of the courtyard, which is not usually possible relying solely on the program of the center and south orientation of the 9 classrooms. The configuration of the playground as an open from above and closed by their sides space, their oval and concave shape, is in answer to the idea that the project is initiated by setting a center around which the school is organized to serve the plot, and the creation of an inner and protected unit, independent from the outside, in contrast to the volumes of the residential blocks.

ground floor plan - classrooms
ground floor plan - classrooms

The roof becomes a planar, homogeneous and continuous, with a significant presence, which channels the vision outward, beyond the classroom, as a link with the landscape. The presence of the building material with a coating of aluminum extruded tubes in different colors, like a fence that suggests the idea of school as a continuous wall with child and the entire center and an area set up outside, sheltered and protected, located inside the enclosure: the courtyard. The height of the enclosure rises in the lobby and dining room, identifying the entrance to both buildings. Inside, linoleum floors in the classrooms and resins pavement in the areas of movement and sound-absorbing ceilings laminates characterize the finish, looking for the continuity of the horizontal surfaces without joints, like the concrete on the floor and ceiling from outside.

site plan
site plan

Architects: Magen Arquitectos Location: Ecocity Valdespartera, Zaragoza, Spain Team: Jaime Magén, Fco. Javier Magén Collaborators: María Tejel (architect), Gabriel Fraj (quantity surveyor), Rafael González (engineer), José Sainz (structure) Developer: Government of Aragon Budget: 2,498,759,66 € Built Area: 180,899 m2 Project Year: 2011

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author
Cite: Alison Furuto. "Valdespartera Ecocity Kindergarten Proposal / Magen Arquitectos" 15 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/282131/valdespartera-ecocity-kindergarten-proposal-magen-arquitectos/> ISSN 0719-8884