the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON

International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON

International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON
© BOLLES+WILSON
© BOLLES+WILSON

BOLLES + WILSON recently received an ‘International Architecture Award 2012‘ for their design of a new headquarter for a concrete plant in Erwitte, Germany. The building, which is highlighted by an optimal concrete beam, is a combination of the existing vertical cement silo complimented by a new horizontal administration deck. The deck hovers, cantilevering dramatically over green fields (entrance side) and also symmetrically out over a re-naturalized cement quarry (wildlife protection zone). More images and architects’ description after the break.

The 12m cantilever is achieved with a structural optimized beam – minimal material, maximum openings for internal flexibility. In addition there is a special energy concept, which meets the requirements of a sustainably managed modern company.

© BOLLES+WILSON
© BOLLES+WILSON

The ‘International Architecture Award’ is annually awarded by the ,Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design’ and the ,European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies’ and is considered as one of the most prestigious international awards for innovative and outstanding design. The rewarded BOLLES+WILSON design of a new headquarter for a concrete plant in Erwitte (Germany) emerged from an invited competition in 2011 where it won a first prize.

© BOLLES+WILSON
© BOLLES+WILSON

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON" 06 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/270048/international-architecture-award-2012-new-headquarter-building-bolles-wilson/> ISSN 0719-8884