the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Luxodrome / Charles Wagner

Luxodrome / Charles Wagner

Luxodrome / Charles Wagner
© Philipp Ohnesorge
© Philipp Ohnesorge

The proposal for the Luxodrome, designed by Charles Wagner, is a concept started after analyzing the recent topography of a velodrome, which is most of the time just a circle built by two lines and two half circles. With tracks still looking like a hundred years ago, even though cycling as a sport has developed rapidly over the years, this project aims to demonstrate the look of a future velodrome. This is why the track itself has to change to be up to date for all the different race formats. More images and architect’s description after the break.

Starting from the traditional form of a velodrome, I searched for the new form so I decided to modify it by making all the sides the same length more like a square with curved edges. However, this was not a good start. The next try was to make the track look like the number eight which was not the perfect solution either. Finally, I decided to combine both ideas to make a new track. So now there are two tracks (one is 200m and the other one 250m), which are lying next to each other and can be also combined to form one big track.

© Philipp Ohnesorge
© Philipp Ohnesorge

After I found the form of the new track I used the new shape of it to define the building. This shape is used for the ground of the building but also for the auditorium so it has been offset not only on a 2 dimensional plan but also implicated in 3 dimensions.

© Philipp Ohnesorge
© Philipp Ohnesorge

The outside view of the building is very simple and elegant which becomes visible in the facade of the design. It is a steel net, which is a good material to hide all the technical installations for ventilation but also the windows of the auditorium, yet it brings enough sunlight into the building. The velodrome can be used not only for cycling competitions but also for other events like concerts, plays and so on.

plan 01
plan 01

Architect: Charles Wagner Location: Mondorf-les-Bains, Luxembourg Project Year: 2012 Renders: Philipp Ohnesorge

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Luxodrome / Charles Wagner" 11 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/261889/luxodrome-charles-wagner/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.