N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - WindowsN2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Windows, GardenN2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Brick, Facade, ConcreteN2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - WindowsN2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - More Images+ 14

Text description provided by the architects. This project is located on a plot of land of some interest in a place called Lugar da Ribeira da Praia. We started from an unusual context, as this plot housed some ruins at a higher location, naturally kept apart from the surrounding lower agglomerate with which it apparently dialogues and which we then designated as “village”.

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Windows
© José Maria Oliveira

The project’s idea is to “fill” the physical emptiness existing in these ruins by constructing two related modules that overlap each other and are similar to one another material-wise, but that differ in their limits, making evident the construction principle based on the loose and mismatched stone of the ruins and its surrounding walls.

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Concrete
© José Maria Oliveira

Maintenance of the ruins’ external walls allowed for keeping its identity and the local’s memory as well as to stress the present and evolution of concepts and languages prone to the human experience.

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Stairs
© José Maria Oliveira

The high limits of the ruins upon which the stone and blackness of the exterior panels of the house were set limit the simple and functional white interior that radiates light and brings life into its interior.

N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos - Image 8 of 19
© José Maria Oliveira

A privileged view over Vale da Ribeira and the ocean, its sunny location and the environmental and landscaped components are what makes this construction respond to a significant amount of elements that together create is sustainability, via use of solar energy, rain waters for watering and reservoir filling and for an acoustic and thermally-controlled construction.

Section 01

Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "N2X035 HOUSE / [N2X] Arquitectos" 31 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/258383/n2x035-house-n2x-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.