the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Tina Manis Associates selected to design Art Fund Pavillion

Tina Manis Associates selected to design Art Fund Pavillion

Tina Manis Associates selected to design Art Fund Pavillion

The Pavilion will initially appear as part of Tent London’s exhibit at the London Design Festival 2009 before taking up residence at The Lightbox as an annual summer pavilion and gallery space. The structure is to be engineered and constructed by Facit and funded by the Lightbox Museum’s £100,000 Art Fund Prize 2008.

More images and architect’s description after the break.

The design approach for the project was to meet the demands of the program: complex interaction with artwork, the intimacy of discourse, and the inclusiveness of social gathering, by opening and elevating what would be the typical “art box” into a dynamic and interactive art container.

Through a simple strategy to “split” a single floor plane into a series of ramps, a new interior topography was created which also serves as the primary structural “pattern” for the building. The pattern is mirrored at the ceiling plane, oriented to the two key entries of the Lightbox site and then flipped to create a reciprocal series of planes at the ceiling.

The resultant structure engages the public through its diverse perspectives and experiences, from the circulation on platforms at varying levels to the fans of light that allow viewers to gaze out from the inside and vice versa. This language of building is intended to evoke a certain familiarity, allowing one to understand and engage with the art pavillion on a most basic and instinctual level.

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Sebastian Jordana. "Tina Manis Associates selected to design Art Fund Pavillion" 15 May 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/22166/tina-manis-associates-selected-to-design-art-fund-pavillion/> ISSN 0719-8884
Read comments