the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. New Bauhaus Museum / MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum / MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum / MenoMenoPiu Architects
Courtesy of MenoMenoPiu Architects
Courtesy of MenoMenoPiu Architects

MenoMenoPiu Architects shared with us their winning proposal in the Classic Siftung Weimar international competition for the New Bauhaus Museum. The building is conceived as an open square at the crossing point of the three main city forces, old and new city and the park, a flexible “object” that allows different activities inside and around it. More images and architects’ description after the break.

A covered square as a multifunctional space that may or may not interact with the upper exhibition floor, depending on opening hours, a multitask space opened to the city in a natural relation with the park. The “clever cover”, as a key element designed to be flexible to accommodate contemporary technologies to full filled the future needs of the building. The game of light and shadows made by the pattern of the cover evokes the drawings of Josef Albers.

Courtesy of MenoMenoPiu Architects
Courtesy of MenoMenoPiu Architects

5O% of the roof (1250m²) is covered by photovoltaic panels which provide up to 250kw/day, satisfying the 60% of the museum energy consumption. Sliding shaders manage the seasonal solar interior contributions, satisfying programmatic needs of the different boxes. The system “box in the box”, in synergy with the technological roof , guarantees the best climatic control through the different seasons.

Courtesy of MenoMenoPiu Architects
Courtesy of MenoMenoPiu Architects

“The transparency makes the continuity between inside and outside, the outside comes inside and vice-versa. An eclectic conquest of the space makes the building not a barrier but a dynamic urban link, crossed by a linear flexible path across Bauhaus history. The idea of creating a new unity by the marriage of many arts and movements”.

site plan
site plan

Architects: MenoMenoPiu Architects Location: Weimar, Germany Design Team: Alessandro Balducci, Gilberto Bonelli, Mario Emanuele Salini, Rocco Valantines Collaborators: Francois Zab, Marco Lavit Nicora, Marco Conti Sikic, David Yahn-Drahi, Luca Stortoni Landscape: Bassinet Turquin Paysage Engineering: Marc Hammon, Giulia Fatarella

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "New Bauhaus Museum / MenoMenoPiu Architects" 26 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/219383/new-bauhaus-museum-menomenopiu-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.