the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Czech Republic
  5. A.LT Architekti
  6. 2011
  7. Family House In Zbecno / A.LT Architekti

Family House In Zbecno / A.LT Architekti

  • 00:00 - 9 March, 2012
Family House In Zbecno / A.LT Architekti
Family House In Zbecno / A.LT Architekti, © Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

© Tomáš Rasl © Tomáš Rasl © Tomáš Rasl © Tomáš Rasl + 15

  • Architects

    A.LT Architekti  - Peter Lacko, Filip Tittelbach, Michal Siska
  • Location

  • Site Area

    1.640 sqm
  • Buil-up Area

    50 sqm
  • Floor Area

    94 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. The minimal family house was designed on the area of an existing summer house built in the 50’s. It is located in a small village of Zbecno in the protected zone of Krivoklatsko. There is a total building ban in this zone. The only possibility how to come up with a new project was to rebuild the existing house not exceeding the maximum built-up area of 50m2.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

The only part that remained is a garage that is now used as a technical room, other parts were torn down. Above the garage, a new house was built. Due to the sloping of the site, the house stands on wooden beams and posts based in concrete footings. The site lacks enough noon sun, therefore the house was built with a maximum distance from the slope.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Because of that, an outside covered area was formed on the garage level and more space was given to the entrance and the terrace on the first floor. The hexagon layout was the best solution for getting the maximum western sun penetration and views all around. On the first floor, there is an entrance, a living space with a kitchen and a laundry room with a toilet. On the second floor, there are two bedrooms, an office and a bathroom.

first floor plan
first floor plan

The client had always wanted a wooden house, so the system of KLH panels was chosen. This type of construction was the best choice because of fast construction and minimizing the building process on the site. The panels in the interior are in a non visible quality, but after treating them with oil, they are used as visible. The exterior walls are insulated with mineral wool and the facade is clad in untreated larch.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

View the complete gallery

About this office
Cite: "Family House In Zbecno / A.LT Architekti" 09 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/215117/family-house-in-zbecno-a-lt-architekti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.