the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Filter Arkitekter As
  6. 2009
  7. Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As

Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As

  • 00:00 - 18 January, 2012
Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As
Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As, © Elisabeth Hudson
© Elisabeth Hudson

© Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson + 20

Text description provided by the architects. The summerhouse, designed by Filter, is situated in Skåtøy, an island in the beautiful Kragerø archipelago, on the South coast of Norway. The starting point was an existing cottage from around 1940, damaged by dry rot. The new project is built on the footprint of this old cottage. The Client wanted a summer house that opened up towards the beautiful archipelago, whilst maintaining private outdoor areas.

© Elisabeth Hudson
© Elisabeth Hudson

The house is facing a communal pier. It became important to protect the building from this pier as well as avoiding privatising the public areas. 

© Elisabeth Hudson
© Elisabeth Hudson

The main entrance is facing these public areas. The topography of the site is reflected in the section as two volumes; one volume containing a “sleeping cabin” (a sleeping area) cutting into another elongated volume containing the living and dining areas. 

© Elisabeth Hudson
© Elisabeth Hudson

These volumes create private outdoor space on the upper level connected to private outdoor space on the lower level. The Client wanted a maintenance free summer house. This resulted in a building clad in untreated timber, dry stone walls and sedum on the roof.

© Elisabeth Hudson
© Elisabeth Hudson
Cite: "Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As" 18 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/200635/summer-house-skatoy-filter-arkitekter-as/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments