the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. SaaB Architects
  6. 2009
  7. Hendel Residence / SaaB Architects

Hendel Residence / SaaB Architects

  • 00:00 - 12 December, 2011
Hendel Residence / SaaB Architects
Hendel Residence / SaaB Architects, © Luciano Santandreu
© Luciano Santandreu

© Luciano Santandreu © Luciano Santandreu © Luciano Santandreu © Luciano Santandreu + 16

  • Architects

    SaaB architects
  • Location

  • Project Team

    Ronit Barkol & Luciano Santandreu
  • Construction eng

    Shabtai Mualem
  • Construction Supervisor

    Yehudit Kadmi
  • Site area

    755 sqm
  • Area

    175.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. On a flat site, surrounded by Pecans and abundant vegetation, we were requested to plan a compact efficient house, which will cope successfully with the unique weather conditions characteristic of the Izrael valley. The clients visioned a modest house that will encourage an intimate family atmosphere, and will be easy to maintain.

© Luciano Santandreu
© Luciano Santandreu

Two major issues determined the positioning of the house on the lot – the advantages of the south facade in the given climate, and the need to maintain privacy in a corner lot situated in a central location in the village. These issues dictated an elongated structure oriented north/south, with maximum openings towards the south, and a certain closure towards the street.

© Luciano Santandreu
© Luciano Santandreu

In accordance with the clients, the house was designed in simple clean lines – two perpendicular volumes, truly expressing the division between public and private realms in the house. Inspired by the building materials characteristic of the agricultural sheds in the village, we chose to use aluminum cladding on the house’s facades.

plan
plan

Two unique systems complete the treatment of climatic issues in the house. The first is a double wall construction system, designed to moderate the inner climate of the house in severe weather conditions. The second is a sophisticated shading system, suiting every opening with a specific type of blind, best able to serve its needs.

© Luciano Santandreu
© Luciano Santandreu
Cite: "Hendel Residence / SaaB Architects" 12 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/191276/hendel-residence-saab-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments