the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. KINO Architects
  6. 2010
  7. Airhole House / KINO Architects

Airhole House / KINO Architects

  • 00:00 - 6 December, 2011
Airhole House / KINO Architects
Airhole House / KINO Architects, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 16

  • Architects

  • Location

  • Structure

    Wooden
  • Principal Use

    Private residence
  • Scale Of Building

    2 stories
  • Site area

    98.49 sqm
  • Building area

    58.97 sqm
  • Total floor area

    98.74 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. This house is in a residential area in Shiga prefecture. It is for a four person family; a married couple with two children. To the south there is a major road, to the east is a minor road, to the west is a field and the neighboring house is to the north.

© Daici Ano
© Daici Ano

The main volume of the two stories was dictated by the shape of the site and the distance from the neighbor to the north. When this volume was defined an air hole was opened east-west on the first floor and north-south on the second floor. The first floor air hole was opened to allow easy garage access from the road. Additionally, it afforded a view of the west field when approaching from the east.

Concept section and plans
Concept section and plans

The second floor air hole provides a large, deep terrace and LDK. The wind passes through from a small north window to the dining and living room; it come out through the big south window leading to the terrace. Thanks to the air hole, there can be a bright LDK, with a pleasant view over the street trees. The air hole and deep terrace design is cool in the summer and warm in the winter sunshine.

© Daici Ano
© Daici Ano

View the complete gallery

About this office
KINO Architects
Office
Cite: "Airhole House / KINO Architects" 06 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/188785/airhole-house-masahiro-kinoshita-kino-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Daici Ano

Airhole House / Masahiro Kinoshita - KINO Architects