the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Community Center / SO – IL

Community Center / SO – IL

Community Center / SO – IL
courtyard 01
courtyard 01

Solid Objectives – Idenburg Liu (SO – IL), the architectural practice of Florian Idenburg and Jing Liu in New York, was awarded the first prize in an open call by the Flemish Government Architect to design an 500 m2 community center for a small village in Flemish-speaking Belgium. Out of 5 designs, SO – IL’s solution was considered the most appropriate. More images and architects’ description after the break.

Wulpen, a hamlet of 500 inhabitants, is centered around a significant brick church in the coastal polder landscape. Opposite the church lies the former town school, which has been closed for several years due to a lack of attendance. Predestined to be demolished, SO – IL proposes to salvage the existing school, restructure it and expand upon it to form a gathering space for the multi-generational community.

courtyard 02
courtyard 02

A multipurpose room is housed in the former two classrooms of the school; meetings rooms are located in the previous teachers house, facing the street. The youth gets a new, circular room, situated in a “wild” garden opposite the courtyard – the former schoolyard. These elements are strung together with a thin covered walkway. This cast in place concrete ribbon redefines the open space and a majestic ancient tree.

landscape
landscape

View the complete gallery

Cite: Alison Furuto. "Community Center / SO – IL" 20 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/177198/community-center-so-%25e2%2580%2593-il/> ISSN 0719-8884
Read comments