the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. ORDOS 100 #28: F451 Arquitectura

ORDOS 100 #28: F451 Arquitectura

ORDOS 100 #28: F451 Arquitectura

This villa is located in plot ORDOS project.

Architects: F451 Arquitectura Location: Ordos, Inner Mongolia, China F451 Team: Santi Ibarra, Toni Montes, Lluis Ortega, Xavier Osarte & Esther Segura Engineering Consultant: AKT Landscape: Jerónimo Hagerman Design year: 2008 Construction year: 2009-2010 Curator: Ai Weiwei, Beijing, China Client: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Inner Mongolia, China Constructed Area: 1,000 sqm aprox

In a extreme climate such as that of Ordos, with hot temperatures during summer and cold ones during winter, the relation between form, openings to the exterior and environmental efficiency becomes a first priority.

We have responded to the desert conditions from the site with a form that remains compact. Reducing exposure to the unprotected exterior and introducing perforations and protected outdoor spaces allow for better control of the exchange between exterior and interior in this harsh climate. Each of the main spaces of the house have a patio with southern orientation that will collect the best sun exposure while protecting from the winds. The house’s thick double-layer walls guarantee good insulation while the thickness of the wall allows for large openings on the inside face. This allows us to collect the lower winter sunlight while protecting the house from the extreme sun of the summer.

Strictly respecting the master plan, the position of our proposal on the northern edge of the site generates an open space that is oriented to the south for good exposure. We have sunken part of our site to protect it from the winds and increase the level of privacy of this outdoor room. The house’s general volume is positioned in such a way that above the street level it remains closed yet to the garden it is totally open. Thus, the house has an introspective disposition. The top level, where most of the rooms are, opens toward individual private patios while the ground floor, where the entire public program is developed, opens towards the protected outdoor space. The result is an abstract volume shaped to negotiate between the indoor needs of the program that produces a building with proportions that emphasize its corner conditions to reduce its mass.

We are using local species that will thrive in the local climate. At street level we will use conifers that build an edge condition. This plantation has a double role. On hand these plantings protect the sunken garden, but at the same time it provides some definition and identity to the parcel in relationship to the street. Those linear accumulations of trees provide shade and protection from the wind. From the main outdoor space of the house, the inhabitants will perceive the sunken garden as a domestic patio thanks to the continuity of the tree canopies as they filter out the surrounding public spaces of the master plan.

To control access to the site in certain areas, such as the roof of the pool or the east edge near the entry for workers, we will use lower brushes that do not distract from the geometry of the house itself. The rest of the outdoor space, such as the sunken garden and the upstairs patios, will be mainly dry with punctual plantations.

The house has a concrete frame that will be built in situ, and all the facades will be made of a double layer of black brick. The out layer of the façade will be constructed from reinforced brick of 37cm that transitions from vertical to slightly tilted in a series of ruled surfaces. These walls will be fixed to the concrete slabs at the top and bottom edge to ensure structural integrity. The interior layer of the wall construction responds to the different programs of the rooms. The resulting space captured between the exterior, tilted walls and the interior, vertical walls allows for all of the mechanical services to be concealed with immediate access to the living spaces of the house.

View the complete gallery

About this author
Nico Saieh
Author
Cite: Nico Saieh. "ORDOS 100 #28: F451 Arquitectura" 19 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/16837/ordos-100-28-f451-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.