the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. New Taipei City Museum of Art Proposal / OTA+

New Taipei City Museum of Art Proposal / OTA+

New Taipei City Museum of Art Proposal / OTA+
Courtesy of OTA+
Courtesy of OTA+

The proposal for the New Taipei City Museum of Art by OTA+ challenges the traditional definition of a museum and the conventional relationship between building and site. By freeing the ground plane of enclosed semi-public space, the interface between the museum and the site offers a new experience of a museum; one that is open, friendly, and welcoming. More images and architects’ description after the break.

The ground floor of the building is reduced to a nominal footprint, enclosing only enough space for basic services, structure and ticketing functions. The ground plane is primarily reserved for exterior public space, including an art park, Hall of Fame, and garden walk. The bulk of the program and building mass are split by the open ground floor. Half of the building is coupled with the earth while the other half hovers in the air. The purpose is twofold; to minimize the damaging effects of extreme local weather by harnessing environmental flows toward productive outcomes and to re-conceptualize the identity of a modern art museum. The manicured roof plane of the below ground program is pocketed with water absorbing vegetation and catchment systems, while the hovering museum above expands to form open atriums, allowing diffuse light to brighten the space and passive airflow to comfortably condition the building.

Courtesy of OTA+
Courtesy of OTA+

The program of the museum is interconnected. The Contemporary Museum of Art, Children’s Museum of Art and Administration are located within the floating mass. The lecture hall, parking, art resource center, library and classrooms are located below ground. The programs below ground are easily accessible and directly connected through vertical circulation tubes, providing both structural support for the floating mass above and space for movement systems, such as escalators, stairs and elevators between levels. All of the below ground programs are flooded with diffuse light passing through skylights that penetrate the landscape.

Courtesy of OTA+
Courtesy of OTA+

The Contemporary Museum of Art and Children’s Museum of Art are protected from harsh direct sunlight. Though the legs of the floating expanded mass open to large glazed windows, framing views of the surrounding context, the glazing is recessed and deep overhangs protect the art. Additionally, a series of large fin diffusers scatter light and wash the walls evenly. The diffusers are also equipped with sensor-driven controls that circulate fresh air throughout the space.

Courtesy of OTA+
Courtesy of OTA+

The positioning of the museum on the site allows for easy access regardless of how one arrives. All paths lead to the center of the site and to a lobby for each museum. The existing road is kept and further augmented to provide access to subterranean parking and the tour bus drop-off. The design of the landscape spreads across the road and bike paths, becoming a flat, patterned inlay. The visual presence of vehicular traffic fades while the meandering pedestrian pathways dominate the ground plane.

Courtesy of OTA+
Courtesy of OTA+

The design of the landscape includes a field of elevated berms, meandering paths, and bench seating, all of which wrap around pockets of different land patches. Some patches are filled with natural vegetation that collect rainwater that is reused to irrigate the site. Other patches are filled with sand and gravel, covering a more substantial overflow and catchment system. Finally, where program lies below, large skylights provide diffuse light into the space.

site plan
site plan

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "New Taipei City Museum of Art Proposal / OTA+" 01 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/164361/new-taipei-city-museum-of-art-proposal-ota/> ISSN 0719-8884
Read comments