the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. University of Oxford Mathematical Institute / RVA

University of Oxford Mathematical Institute / RVA

University of Oxford Mathematical Institute / RVA

RVA

Rafael Viñoly Architects have just announced the official groundbreaking of their Math Institute at the University of Oxford.  Prior to the project, Oxford’s mathematics department was scattered across the University in different locations.  RVA was commissioned to provide a design solution that provided a centralized building for the entire department, to create a balanced environment for academics’ need for privacy with the increasing importance of interdisciplinary collaboration.  

More about the design after the break.

 The new facility will provide workspace for a diverse community of over 500 mathematical researchers and support staff, including faculty, research fellows and postgraduate students.  Plus, the institute will contain 3 theaters, the largest holding 366 people, to provide a much needed venue for department and university wide events and lectures. The main element of the design is a huge atrium stretches the entire length of the building to establish visual connections between the floors.

The elevation is a direct reference to the Mathematical Institute’s model for faculty offices, and this manifests itself through the cellular stone grid which holds the offices.  Solar screens animate the exterior,  while a sedum green roof will increase the building’s insulation values, control storm water runoff, improve biodiversity and reduce the urban heat island effect. The design will also provide roughly 500 bicycle parking spaces to encourage faculty and students to use alternative transportation (already a popular option in bike-friendly Oxford).  Such features will lower the building’s carbon dioxide emissions, with a stated goal of BREEAM Excellent.

Cite: Karen Cilento. "University of Oxford Mathematical Institute / RVA" 26 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/164041/university-of-oxford-mathematical-institute-rva/> ISSN 0719-8884
Read comments