the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Cultural Center and Sports Facility Proposal / PARK

Cultural Center and Sports Facility Proposal / PARK

Cultural Center and Sports Facility Proposal / PARK
northwest view
northwest view

Calling for a 3.500 sqm combined community center and sports facility with an emphasis on sustainability, both in construction and use, PARK decided to go with a bold strategy they titled ‘Pulsen’. Rather than applying the traditional repertoire of green technologies to the building, after initial concept design was developed, the client called for an architecture that embodied the idea of the sustainable approach. More images and project description after the break.

The building plot is surrounded by a vast green area with sports fields and recreational spaces. The obvious would be to make a flat building, a 1 level structure that sprawls into the surroundings. We chose a different approach: By stacking the functions on top of one another, we fulfill a number of key objectives.

south view
south view

First of all, the tall building stands out in the extensive agricultural landscape, and in the town of Balling, in which all buildings are one level. Being lifted above the ’skyline’ of Balling offers spectacular views for the building’s users. The tall building becomes a beacon visible from afar – a green landmark in a very literal sense. The tall building is more compact than the flat one, so it has less surface area – and a smaller footprint. This leaves more space for the sports fields at ground level. And finally the building takes its place in a genealogy of vertical beacons that has throughout history has become symbols of different eras.

east view
east view

The building relates to three existing functions on the site: the school, the existing sports arena and the sports fields. Our proposal for the masterplan connects these functions by means of two elements: a central plaza and a landscaped pathway.

west view
west view

The building has the shape of a cube – four stories high and 25 meters deep. The perfect cube is fitted with a parabolic roof, which gives it the characteristic profile. This ’inverted dome’ offers a number of possibilities for rainwater harvesting, natural ventilation and passive solar heating. The parabolic roof is a light wooden mansard that sits on top the concrete structure. The idea of gravity has been a major factor in integrating the distribution of the program with the structural design; the lighter part of the building is placed on top, while the heavier is situated in the bottom.

view from cafe
view from cafe

Architect: PARK Location: Balling, Denmark Type: Competition entry Year: 2011 Status: Honorable mention

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Cultural Center and Sports Facility Proposal / PARK" 14 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/158975/cultural-center-and-sports-facility-proposal-park/> ISSN 0719-8884
Read comments