the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Serlachius Museum Gösta Extension Competition Proposal / Office Jarrik Ouburg

Serlachius Museum Gösta Extension Competition Proposal / Office Jarrik Ouburg

Serlachius Museum Gösta Extension Competition Proposal / Office Jarrik Ouburg
Courtesy of Office Jarrik Ouburg
Courtesy of Office Jarrik Ouburg

Since 1945 the residential palace of Gösta Serlachius in the Joenniemi Manor area in Männtä, Finland has been home to the Gösta Serlachius Art Collection, one of the Nordic countries’ most significant private collections. This proposal for the extension of Serlachius Museum by the Office Jarrik Ouburg will expand the capacity of the museum by five times, creating an ensemble of buildings that enhance the quality of the natural landscape.

Read on for more on this project after the break.

In order to fit the relatively large amount of program in the nature and scale of the existing manor, the program is distributed among several smaller buildings. The new buildings for offices and ticket sales/museum shop, complete the urban ensemble on the northern side of the manor and form a square with the existing buildings and hedges: Serlachius square. This square is the formal and functional entrance of the Joenniemi Manor area and the museum site.

plan 01
plan 01

The extension of the museum is located on the adjacent Taavetsinsaari Island, and can be divided into a covered path and several rooms. The path follows a height line on the island and is sometimes narrow, giving the visitor a feeling of walking through nature, while on other occasions the path widens and gives space for the entrance lobby, restaurant and assembly hall. The rooms located outside the path contain the exhibition spaces, for temporary and permanent collections, and the rooms on the inside of the path contain the service programs which include wardrobe, toilets, handling, art storage, preparation kitchen, archives and conservation.

Courtesy of Office Jarrik Ouburg
Courtesy of Office Jarrik Ouburg

The connection of the Serlachius Square and the new museum will be restored.  An historic bridge will be rebuilt, reuniting the existing manor with the island.

Courtesy of Office Jarrik Ouburg
Courtesy of Office Jarrik Ouburg

View the complete gallery

About this author
Irina Vinnitskaya
Author

See more:

Articles
Cite: Irina Vinnitskaya. "Serlachius Museum Gösta Extension Competition Proposal / Office Jarrik Ouburg" 06 Jul 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/147384/serlachius-museum-gosta-extension-competition-proposal-office-jarrik-ouburg/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.