the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Södra Tennis Hal / Deve Architects

Södra Tennis Hal / Deve Architects

Södra Tennis Hal / Deve Architects
Courtesy of Deve Architects
Courtesy of Deve Architects

The Södra Tennis Hal, designed by Deve Architects questions how wood construction can be utilized to create the ultimate competitive tennis environment in Växjö, Sweden for efficiency, light, air quality and flexibility.

More on this project after the break.

After laying out a continuous tennis surface on the Södra Tennis site,  a simple shell is created to enclose three indoor courts, while leaving two for outdoor play.  The shell is to be constructed primarily of timber elements and cladding with irregular wooden slats that express a solid building volume while simultaneously mimicking the slender tree trunks that populate Swedish forests.  The facade includes vast areas of north-facing glass to provide adequate diffuse light and maintain the continuity of the tennis surface.  The roof, which slopes down towards the entrance to provide a scale shift to the human being, acts almost as a fifth facade, and is planted with a wide variety of grasses and mosses so as to provide passive environmental benefits while blending into the surrounding meadow when viewed from future high rises planned for the Välle Broar housing development.

Courtesy of Deve Architects
Courtesy of Deve Architects

An important aspect of the Södra Tennis Hall, is that it should be flexible for local expansion as well as global replication.  This requirement might make it difficult to retain an established local identity, but by using different modular structural and spatial systems, Nätverket’s construction could easily be added to or replicated at another site without the building seeming like a product of placeless industrial fabrication.  The primary loads are carried by a glu-lam timber grid, and the spatial layout allows for more courts to be added without amending the original bearing structure.  The offices and training rooms that serve the tennis courts are free-standing within the large volume, so as needs and uses change, each building can adapt easily.

Courtesy of Deve Architects
Courtesy of Deve Architects

The tennis hall is organized so that the three indoor tennis courts are all contained in one large volume, with a series of service volumes attached to a promenade running alongside them.  The area on top of the service volumes is used for spectators, but includes several social spaces to be used by athletes as well.  The large competition space is can be also used for other events like conventions, concerts, or markets, contributing to the flexible nature of the building construction and giving the community a space to celebrate cultural events.

section 01
section 01

See more:

Articles
Cite: Irina Vinnitskaya. "Södra Tennis Hal / Deve Architects" 26 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/136137/sodra-tennis-hal-deve-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments