the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Visitor Center in Hengshan Temple / Latitude Studio

Visitor Center in Hengshan Temple / Latitude Studio

Visitor Center in Hengshan Temple / Latitude Studio
Courtesy of Latitude Studio
Courtesy of Latitude Studio

The visitor center in Hengshan Temple, designed by Latitude Studio, aims to promote tourism in the historical-rural area of Southwest Datong, China.  The project hopes to respect the ancestral history of the site while providing a modern architecture from which to appreciate the history of China.

Read on for more information after the break.

The Hengshan Temple is a monument of the Wei Dynasty (386-534 AD) and holds strong traditional and ancestral ties to the site. The site is also characterized by a dam which is going to promote an aquatic recreation area for visitors to the site.

Courtesy of Latitude Studio
Courtesy of Latitude Studio

In this scenario, the architectural purpose is focused on how to utilize the distance between the lowest elevation of the dam and the highest. The focus on this characteristic creates the possibility of taking the full potential of what it would be otherwise a basic element –a stair- and make of it an architectural opportunity to create a vertical promenade.

Courtesy of Latitude Studio
Courtesy of Latitude Studio

This promenade is materialized away from picturesqueness that would be created in the misunderstanding of this characteristic enterprise. It is looked for a new different model of approach; one which is closer to the ancestral sense of the local heritage than the literal reproduction of the local forms.

Courtesy of Latitude Studio
Courtesy of Latitude Studio

Architects: Latitude Studio with BIAD Location: Southwest Datong, Shanxi Province, China Year: 2010 Status: Concept design

Cite: Irina Vinnitskaya. "Visitor Center in Hengshan Temple / Latitude Studio" 02 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/131927/visitor-center-in-hengshan-temple-latitude-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments